Tudomány zöldövezet

Ez a kis hernyó akár kórházba is juttathatja

Weber / Getty Images
Weber / Getty Images

Az amerikai gyapjaslepke hernyójának csípése olyan fájdalmas, mintha izzó szenet fognánk vagy baseballütővel ütnének meg, ráadásul sokáig is tart. A rovar első ránézésére szőrősnek tűnik, a szőrszálak azonban válójában tüskék, amelyek erős mérget juttatnak bárkibe, akit megszúrnak. A kutatók most megfejtették, miért is okoz ekkora fájdalmat a hernyó mérge – írja a Live Science.

Egy július 10-én publikált tanulmány szerint a tűzhernyónak is nevezett állat mérge olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek hozzátapadnak az emberi sejtekhez és lyukakat „ütnek” beléjük. Az érintett sejtek ennek hatásra erős fájdalomjeleket küldenek az agyba, ezért ennyire kínzó a hernyók szúrása.

Az amerikai gyapjaslepke (Megalopyge opercularis) lárvája Észak-Amerika legmérgezőbb hernyói közé tartozik, évente több tucat ember kerül miattuk kórházba az Egyesült Államokban.

A szakértők szerint szúrás esetén le kell mosni az érintett bőrfelületet, el kell távolítani a beágyazódott tüskéket, jéggel és szteroidos kenőcsökkel pedig enyhíthető a fájdalom. Azt javasolják, hogy aki korábban tapasztalt már allergiás reakciót rovarok miatt, az forduljon orvoshoz a szúrás után.

Kapcsolódó
Mérges hernyók tartják rettegésben Virginiát
A szakértők szerint amennyiben valaki találkozik az állattal, jobban teszi, ha elkerüli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik