Tudomány zöldövezet

Megváltoztattuk az óceánok színét

Nazar Abbas Photography / Getty Images
Nazar Abbas Photography / Getty Images

„Megváltozott az óceánok színe, és mi sem tudjuk pontosan, hogyan” – jelentette ki Stephanie Dutkiewicz kutató, akinek csapata több mint 20 éven át tanulmányozta az óceánok felszíni színének változását műholdak segítségével, írja az IFLScience.

A Nature tudományos folyóiratban közzétett kutatás szerint ma már az óceánjaink 56 százaléka zöld, nem pedig kék.

Viszonyításként ez nagyobb területet jelent, mint az összes szárazföld együttvéve. A változás az egyenlítőhöz közeli trópusi óceánokban figyelhető meg leginkább, ami arra utal, hogy valami megváltozott a felszín alatti ökoszisztémákban, mivel az óceán színe a vizekben található növény- és állatvilágot tükrözi.

Az MIT Föld-, Légkör- és Bolygótudományi Tanszékének vezető kutatója szerint még az alacsonyabb szélességi fokokon fekvő területeken is zöldebbé váltak az óceánok az elmúlt 20 évben. Bár a kutatócsoport nem lehet teljesen biztos abban, hogy ezt a változást mi okozza, úgy gondolják, nagyrészt az ember okozta klímaváltozás áll a háttérben.

Mitől zöldült be az óceánok vize?

Az óceánok színét az Aqua műhold fedélzetén lévő MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) segítségével elemezték. Ez az eszköz hét látható hullámhosszon képes méréseket végezni, köztük a klorofill méréséhez kapcsolódó két hullámhosszon is. Ez azért fontos, mert a klorofill a zöld növényekben és algákban jelen lévő természetes vegyület, amely zöld színt kölcsönöz nekik, és jelen van a fotoszintetizáló fitoplanktonban is.

Ezek az óceáni ökoszisztéma fontos részei a táplálékhálózat, és a szén-dioxid megkötése szempontjából is.

A kutatók az évenkénti változásokat, és az összképet is vizsgálták a 2002 és 2022 közötti időszakban. Ez segített annak kidolgozásában, hogy mi tekinthető természetes változásnak, és mi az ami már kiugrónak tűnik. Az eredményeket ezután összehasonlították két, korábbi munkákból létrehozott modellel.

Mint kiderült, mindkét modell előre jelezte az óceán színének változását, akár beleszámolták az üvegházhatású gázok jelenlétét, akár nem. Az üvegházhatású gázokat belekalkuláló modell azt jósolta, hogy egy 20 éves időszak alatt a világ óceánjainak több mint 50 százaléka megváltoztatja a színét, ami szinte pontosan megegyezik azzal, amit a mostani tanulmány jelez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik