Tudomány zöldövezet

Megöljük a vadkacsákat, ha kenyérrel etetjük őket

Светлана Зайцева / Getty Images
Светлана Зайцева / Getty Images

A vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe, illetve betegíti és öli meg az állatokat – írja az MTI a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye alapján. A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot.

Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.Éppen ezért az MME arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat.

A kenyér és egyéb értéktelen táplálékok angyalszárny-betegséget okozhatnak a madaraknál, valamint szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást is. A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék továbbá vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik