Tudomány zöldövezet

Egyre veszélyesebb repülővel utazni

skodonnell / Getty Images
skodonnell / Getty Images

A globális felmelegedés miatt nő a turbulencia kialakulásának kockázata a repülésnél – írja az MTI a BBC cikke alapján. A brit Reading Egyetem kutatói megállapították, hogy 1979 és 2020 között 55 százalékkal nőtt a turbulencia kialakulásának kockázata egy jellemzően forgalmas észak-atlanti útvonalon.

A szakértők úgy vélik, a megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás okozta felmelegedés miatt nagy magasságban megváltozott a szelek sebessége, ezért vált gyakoribbá a tiszta időben tapasztalható turbulencia. A kutatók szerint, hogy a turbulencia veszélyeit csökkenthessük a következő évtizedekben fejleszteni kell az előrejelző és érzékelő rendszereket.

A repülőgépek utasai számára a turbulenciában repülés nemcsak kellemetlenséget okoz, hanem akár sérülésekhez is vezethet a rázkódás. A tiszta időben jelentkező turbulencia azért is veszélyes, mert úgy kerülhet bele a repülő, hogy nem észlelik időben, és az utasok esetleg nincsenek bekötve.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a turbulencia okozta károk a légi közlekedésben csak az Egyesült Államokban évi 150-500 millió dolláros, vagyis 51-170 milliárd forintos veszteséget okoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik