Tudomány zöldövezet

A vártnál is durvább lehet a tengerszint-emelkedés

Egy új tanulmány alapján a véltnél gyorsabban olvadhat egy, Grönland északnyugati részén található gleccser – írja a CNN. Ez az jelenti, hogy a tengerszint-emelkedéshez a vártnál nagyobb mértékben járulhat hozzá.

A megfigyelések azt mutatják, hogy a Petermann-gleccser azon része, ahol a jégtakaró elkezd az óceán fölé nyúlni, jelentősen eltolódhat a napi árapály miatt. Enrico Ciracì, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem (UCI) munkatársa és a csapat tagja szerint az érintett vonal 2-6 kilométert képes eltolódni.

A szakértők korábban úgy hitték, hogy a határ nem tud vándorolni.

A felfedezés azt sugallja, hogy az olvadás és a tengerszint-emelkedés újabb forrására bukkantak.

2016 és 2022 között a melegebb árapályciklusok egy több mint 200 méter magas lyukat alakítottak ki a gleccser alján, a kritikus vonal mentén.

Paul Souders / Getty Images

A folyamat az elkövetkező években súlyosbodhat az óceán felmelegedése miatt. A grönlandi jég olvadása járul hozzá a legnagyobb mértékben a tengerszint emelkedéséhez, a jelenség pedig egyre gyorsul.

Az árapályi hatás felismerése tovább árnyalhatja a képet. „Ezek a jég-óceán kölcsönhatások érzékenyebbé teszik a gleccsereket az óceánok felmelegedésére” – mondta Eric Rignot, a UCI professzora és a NASA JPL kutatója. Mint hozzátette, az érintett dinamikák nem szerepelnek a modellekben, és ha figyelembe vennék őket, akár 200 százalékkal is súlyosbíthatnák a tengerszint emelkedésére vonatkozó előrejelzéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik