Tudomány zöldövezet

Hatalmas bálnákat videóztak le az Adrián

Dario Argenti / Getty Images
Dario Argenti / Getty Images

Az Adriai-tengeren viszonylag ritkán lehet csak bálnákat látni, akkor is leginkább tavasszal és nyáron tűnik fel egy-egy egyed a partok közelében. Nemrégiben azonban Vis szigetének közelében sikerült lencsevégre kapni egy nagyobb rajt – írja az MTI.

A videón egy több mint tíz bálnából álló raj látható, amint Komiža városának közelében úszkálnak a tengerben. Egy helyi horgász a Croatiaweek című horvát lapnak nyilatkozva elmondta, először csak egy kisebb csoportra lettek figyelmesek, majd nagyjából negyedórával később a 3-5 egyedből álló rajhoz több bálna is csatlakozott.

Stefan Torres, aki drónjával felvette a bálnákat, elmondta: az állatok kezdetben észre sem vették, hogy emberek vannak a közelükben, így természetesen viselkedtek. A horgász szerint az állatok vélhetően élelmet kerestek. Horvátországban egyébként védett állatnak számít a bálna.

A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet minden évben felhívja a figyelmet, hogy a turisták és a helyiek se közelítsék meg őket, ne ingereljék és ne kövessék őket hajókkal. Fotókat és videókat azonban szívesen fogadnak, mert segíthet a kutatóknak munkájukban, hogy minél többet megtudjanak az Adriai-tengerben úszó nagytestű emlősökről. A felvételek tanulsága szerint az állatok közönséges barázdásbálnák voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik