Tudomány zöldövezet

Száz napig a víz alatt él egy tudós

stock_colors / Getty Images
stock_colors / Getty Images

30 négyzetméteres víz alatti lakóhelyre költözött egy tudós március 1-jén, és 100 napig ott is tervez maradni – írja a Science Alert. Joe Dituri orvosbiológiai mérnök, aki korábban az amerikai haditengerészet búvára volt egy kísérlet részeként telepedett a 10 méterrel a felszín alatt található építménybe.

Mivel a lakrész semmilyen ajtóval vagy zsilippel nincs elszeparálva a víztől, a levegő nyomása nagyjából kétszer akkora, mint a szárazföldön. Dituri a történelem során elsőként vizsgálja azt, hogy milyen hatással van az emberek egészségére, ha huzamosabb ideig vannak kitéve a víz alatti magas nyomásnak.

Azt ugyan egyelőre nem tudni, hogyan hat majd az egészségre a nagy nyomás, az viszont bizonyos, hogy Dituri számos egyéb kellemetlenséggel néz majd szembe. A napfény hiánya miatt várhatóan fel fog borulni cirkadián ritmusa, vagyis a teste nem tudja majd eldönteni, mikor van éjszaka és mikor reggel, így alvási problémái lesznek. A sötétség továbbá könnyen D-vitamin hiányt válthat ki, amely a csontok, izmok és az immunrendszer gyengüléséhez vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik