Tudomány zöldövezet

Ez a gomba az aranynál is többet ér

A világ legértékesebb parazitája a gyökérrágólepkékre szakosodott kínai hernyógomba (Ophiocordyceps sinensis) – írja az IFLScience. Az élősködő nyáron támadja meg a lárvákat, amikor azok a talajban vannak, majd az elkövetkező hónapokban szép lassan elpusztítja a gazdatestet, miközben a The Last of Us gombájához hasonlóan átveszi az irányítást az áldozat felett.

A felszínről nézve a parazita egy talajból kilógó földszínű szárnak látszik.

A faj a világ egyik legértékesebb biológiai terméke, egy nagyobb példányért egy alkalommal 140 ezer dollárt, azaz mintegy 48 millió forintot fizettek.

Az Ophiocordyceps sinensis különlegessége, hogy számos biológiailag aktív anyagot tartalmaz, összetevői segítenek többek között az érelmeszesedés, a depresszió és a csontritkulás ellen, de a bélsérülések gyógyulásához, az állóképesség növeléséhez és a memória javulásához is hozzájárulnak.

Xu Xiaolin / Getty Images

A hernyógombát már több mint 700 éve hasznosítják az emberek, az utóbbi időkben viszont különösen megnőtt iránta a kereslet. Sajnos a faj iránti igény, a klímaváltozás és az élőhelyeinek pusztulása mára veszélybe sodorta a parazitát. A faj esetleges eltűnése ökoszisztémájára is fenyegetést jelent, hiszen a gombák rendkívül fontosak a természet számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik