Tudomány

A valóságban is létezik a The Last of Us zombikórt okozó gombája

A közelmúltban indult el az HBO-n a népszerű videójátékszérián, a The Last of Uson alapuló sorozat. A történetben a Cordyceps gombanemzetség egyik mutálódott változata okoz olyan betegséget, amelytől az áldozat zombiként kezd el viselkedni. Meglepő lehet, de a Cordyceps valóban létezik, egyes képviselői pedig a rovaroknál tényleg képesek zombikórt előidézni – írja a The Washington Post.

Neil Druckmannt, a The Last of Us íróját elismerten a BBC-n futó Bolygónk, a Föld (Planet Earth) egyik vonatkozó epizódja ihlette meg.

A Cordyceps egyébként több készítményben is fellelhető, az embereknél azonban nem okoz betegséget.

Kevin Wells / Getty Images

A főként Ázsiában honos parazita gombák rovarokat támadnak meg, a különböző fajok eltérő gazdatestekre specializálódtak. Az élősködők gyakorlatilag átveszik az irányítást a megfertőzött rovar fölött, így segítve elő a spórák terjedését. Miután a gazdatest elfoglalta a megfelelő helyet, például egy magasban lévő ágat, elpusztul, majd testéből szárszerű struktúrák nőnek ki. Amikor ezek teljesen kifejlődnek, spórák szabadulnak fel belőlük, amelyek lefelé hullva újabb áldozatokat érhetnek el.

A The Last of Usban az egyik gomba olyan módon mutálódott, hogy már embereket is képes megbetegíteni, a fertőzés pedig hasonló következményekkel jár, mint a rovarok esetében. A játékban a spórák harapással is terjednek, a sorozatban viszont csak ez az átadási mód létezik. Ennek oka az, hogy a képernyőn zavaró lenne, ha a szereplők folyton gázálarcot viselnének.

A valóságban a Cordyceps természetesen semmiféle fenyegetést nem jelent fajunkra. Sőt egyes anyagai még hasznosak is, például segíthetik a vese és az immunrendszer működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik