Tudomány zöldövezet

Meglepő jelenséget figyeltek meg a poszméheknél

Michael Marsh / Stocks Photography / Getty images
Michael Marsh / Stocks Photography / Getty images

A poszméhek képesek megtanítani egymásnak egy rejtvény megoldását, így egy példány tudása akár az egész kolóniában elterjedhet – írja a New Scientist. A méhek emellett előnyben részesítik azokat a módszereket, amelyeket a kaptár többi tagja használ, azzal szemben, amelyet saját maguk találtak ki. A jelenség bizonyítja, hogy ezek a rovarok képesek lehetnek a szociális tanulásra.

A kutatók 10 különböző poszméhkolónián kísérleteztek, mindegyikbe egy cukros táplálékkal töltött dobozt helyeztek. A dobozt kétféleképpen lehetett kinyitni: egy piros kar óramutató járásával megegyező irányú elfordításával vagy egy kék kar óramutató járásával ellentétes irányú elfordításával. Mindegyik kolóniából kiválasztottak egy példányt, amelynek megtanították a két módszer egyikét, majd visszaengedték társai közé.

A betanított méhek továbbadták tudásukat a többieknek, akik az esetek 98 százalékban a társuktól tanult módszert alkalmazva nyitották ki a dobozt, még akkor is, ha maguktól rájöttek a másik megoldásra is.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a poszméheknél is léteznek kulturális trendek, amelyek elterjednek a közösségekben.

Cikkünk a European Climate Foundationnel zajló együttműködésünk keretében készült. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik