Tudomány az élet nagy kérdései

Hogy néztek ki az egyiptomi piramisok új korukban?

Ratnakorn Piyasirisorost / Getty Images
Ratnakorn Piyasirisorost / Getty Images

Az ókori egyiptomi piramisok évezredek óta állnak, és a világ legmaradandóbb épületei közé tartoznak, ám az idő vasfoga még őket is megtépázta. Hogyan nézhettek hát ki új korukban, teljes pompájukban? Ezt a kérdést kutatja a Live Science cikke.

Először is nem homokszínűek voltak, mint napjainkban, ugyanis megépítésükkor külsejüket fényes mészkővel borították be, amelynek köszönhetően csodás fehér színben ragyogtak. A Hufu fáraó által építtetett gízai nagy piramis burkolásához például több mint 6 millió tonna mészkövet használtak fel. A történészek szerint a mészkőburkolatot Tutanhamon fáraó idején számos piramisról elkezdték lebontani, hogy a köveket felhasználhassák új építmények készítéséhez. Mohamed Megahed, a prágai Károly Egyetem egyiptológusa elmondta, a Hafré-piramis tetején még mindig maradt a mészkőburkolatból, ám fehér színét nem sikerült megőriznie.

Nick Brundle Photography / Getty Images

Miroslav Verner egyiptológus szerint a Hafré fáraóról elnevezett építmény alsó részeit vörös gránit burkolat is díszítette, akárcsak a a legkisebb gízai piramisét, amely Menkauré fáraó síremléke.

Ma már nincs semmi a piramisok tetején, egykor azonban elektrumból (arany és ezüst ötvözete) készült zárókő díszelgett az építmények csúcsain. A sisakkőnek is nevezett csúcsdíszekre vallásos jelképeket véstek. Ez a fényes elem a sivatagi napsütésben megcsillanva lélegzetelállító látványt nyújthatott.

DEA / A. DAGLI ORTI / Getty Images

A zárókövek nagy része elveszett a történelem során, így közülük csak nagyon kevés tekinthető meg múzeumokban. Az egyik ritkaság a londoni British Museumban látható, és hieroglifákkal van telerajzolva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik