Tudomány zöldövezet

Esőként potyognak a tűzhangyák egy hawaii szigeten

Több millió tűzhangya lepte el a Hawaii-szigetekhez tartozó Kauait – írja a Business Insider. Az inváziós rovarok 1999-ben jelentek meg a területen, de a mostani a legsúlyosabb felbukkanásuk. A hangyák a háziállatokra, a mezőgazdaságra, a helyiekre és a turistákra is veszélyt jelentenek.

Heather Forester, a Hawaii Hangyalabor munkatársa szerint a rovarok miatt már nem lehet nyugodtan kirándulni vagy strandra járni a szigeten.

A hangyák esetenként esőként zúdulnak az emberek nyakába, fájdalmas csípéseket okozva.

Az állatok az otthonokba is beköltöznek, sok helyit álmában érik csípések.

Anuwat Somhan / EyeEm / Getty Images

A Kauai Invazív Fajok Bizottsága egy átfogó kampányba kezdett, hogy megismertesse a lakosokkal azokat az ingyenes otthoni tesztkészleteket, amelyekkel kimutatható a rovarok jelenléte. A szakértők abban bíznak, hogy a módszerrel lassíthatják a terjedést. A hatóságok mindent megtesznek, hogy kiszorítsák az invazív állatokat, a leghatékonyabb technika a mérgezett táplálék használata, amelyet a rovarok bevisznek fészkeikbe.

A tűzhangyák egy magánbirtokról szöktek ki, és mára óriási területen terjedtek el. A rovarok kisebb számban már Hawaiin, Mauin és Oahun is jelen vannak. Hódításukat segíti, hogy összekapaszkodva képesek lebegni a vízen, így messzire juthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik