Tudomány zöldövezet

Százával pusztulnak szomjan a kenyai vadállatok

Peninah Malonza kenyai turisztikai miniszter szerint elefántok, gnúk, zebrák és más vadállatok százai pusztultak el az utóbbi hónapokban a tartós szárazság miatt – írja az MTI. A tágabb régiót sújtó szélsőséges aszályról és a lehetséges következményeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az országban a februártól októberig tartó időszakban 205 elefánt, 512 gnú, 381 zebra, 51 bivaly, 49 Grévy-zebra és 12 zsiráf hullott el az élelem-, illetve vízhiány következtében.

További kilenc faj is komoly veszélynek van kitéve.

Luis Tato / AFP

Egymás után négy esős évszak maradt el a térségben, emiatt Kenya 47 körzetének csaknem felét négy évtizede nem tapasztalt aszály sújtja. Folyók és kutak száradnak ki, legelők és szántóföldek mennek tönkre. Eddig 1,5 millió szarvasmarha pusztult el, a több mint 50 millió lakosú országban legalább 4 millió ember éhezik.

Malonza felhívta a figyelmet arra, hogy a szárazságot egyre jobban megsínylik a vadállatok, melyek többsége a turisztikai szempontból kiemelt fontosságú természetvédelmi rezervátumokban él, különösen az Amboseli, a Tsavo és a Laikipia-Samburu régiókban. A nagyobb mértékben fenyegetett állatokról a kormány szénakészletekkel és egyéb ellátmánnyal gondoskodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik