Tudomány

Hétfőn teszteljük, el tudnánk-e téríteni egy Föld felé tartó aszteroidát

A NASA űrszondája hétfőn ütközik a Földtől mintegy 11 millió kilométerre lévő Dimorphos aszteroidával, hogy megváltoztassa annak pályáját – írja az MTI. A művelet egy teszt, képesek vagyunk-e megakadályozni, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet. Mintha az Armageddon című film történne meg, csak kicsiben.

A Double Asteroid Redirection Test (DART) űrszondát tavaly novemberben bocsátották fel Kaliforniából a SpaceX Falcon-9 rakétájával, és hamarosan eléri célpontját, amibe nagyjából 23 000 km/órás sebességgel fog becsapódni.

A 800 méter átmérőjű Didymos és a körülötte keringő kisebb, Dimorphos aszteroida valójában sem jelent veszélyt a Földre, mivel a Nap körül keringenek, és a Földet legfeljebb 11,2 millió kilométerre közelíti meg. A NASA azonban fontosnak tartotta, hogy még az előtt elvégezzen egy ilyen kísérletet, mielőtt valóban szükség lenne rá.

Az aszteroidákat két évtizede fedezték fel. A páros először az „ikrek” (Didymos) nevet kapta, később a kisebb aszteroidát Dimorphosnak (kettős alak) nevezték el, ami arra utal, hogy ez az első égitest, amelyet az emberiség két formában fog megismerni: a becsapódás előtt, ahogy a DART látja, és ahogyan majd az Európai Űrhivatal (ESA) Héra missziója fogja látni néhány évvel később.

A szakemberek azt remélik, hogy az ütközés következtében 10 perccel lerövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül, de már 73 másodperces változást is sikernek tartanának. Jelenleg a Dimorphos 11 óra és 55 perc alatt kerüli meg a Didymost. Egy több millió kilométerre lévő égitest esetében már egy kis lökés is elég lehet ahhoz, hogy annak röppályáját biztonságossá változtassák. Ha minden a terveknek megfelelően történik, a becsapódás közép-európai idő szerint hétfőn 23 óra 14 perckor történik meg, és a NASA élőben közvetíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik