Tudomány

Idegen rendszerekből származó objektumok csapódhattak a Holdba

David Trood / Getty Images
David Trood / Getty Images

Egy új tanulmány alapján az idők során legalább egy csillagközi objektum csapódott a Hold felszínébe – írja a Space.com. Sam Cabot, a Yale Egyetem PhD-hallgatója és kollégái úgy gondolják, hogy a kráterekkel borított égitest jó helyszín lehet az idegen rendszerekből származó meteoritok vizsgálatára.

Cabot szerint a Naprendszerben megfordult csillagközi objektumok becsült száma alapján valószínűleg néhány krátert is kialakítottak, ezek közül egy-kettő a Holdon lehet.

Ezek megtalálása természetesen nem lesz egyszerű.

A tudomány egyelőre két olyan objektumot ismer a Naprendszerből, amely egy-egy idegen csillagtól érkezett. Az első objektum a máig titokzatos, 2017-ben észlelt ‘Oumuamua, a második pedig a 2019-ben felfedezett 2I/Borisov üstökös. Utóbbi sokban emlékeztet a Naprendszerből ismert égitestekre, az ‘Oumuamuához hasonló objektumot viszont korábban nem láttak a szakértők.

Kapcsolódó
Idegen szerkezet suhanhatott át rendszerünkön egy harvardi kutató szerint
Avi Loeb ismeretterjesztő könyvben mutatja be a sokat támadott elméletét.

Bizonyosan korábban is megjelentek csillagközi aszteroidák és üstökösök a rendszerünkben, ezeket azonban nem tudták detektálni. Az objektumok egy része akár be is csapódhatott. Bár a Hold felszínéről több nagy felbontású térkép is elérhető, ezeken csak maguk a kráterek láthatóak, az érdemi elemzésükhöz felszíni munkára lenne szükség.

Az Artemis-program keretében a NASA már 2025-ben ismét asztronautákat juttatna a Holdra. Azt nehéz megállapítani, hogy merre érdemes keresni a csillagközi objektumok nyomait, az elkövetkező évtized helyszíni vizsgálatai mindenesetre hozzájárulhatnak a vonatkozó kutatásokhoz. Feltételezhető, hogy az idegen égitestek becsapódási kráterei a nagyobb sebességből adódóan merőben eltérnek a többi mélyedéstől.

Cabot szerint a következő lépés a holdi regolit jellemzése lesz. Remélhetőleg az Artemis-programnak és a különböző robotizált missziónak köszönhetően a kutatók egyre jobban megismerhetik az égitest felszínét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik