Tudomány zöldövezet

Összefogással győzhetők le az elszálló energiaárak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A 2021-ben kiírt lakossági napelemes pályázatok nyerteseinek mindössze fele kapta meg idén szeptember elejéig a támogatást. A kifizetések lassúságát a kínálat akadozása, az euró árfolyamának emelkedése és a kivitelezési díjak meredek emelkedése is fokozza. Pedig az energiakrízis, a fosszilis energiaforrások kivezetése és az energiabiztonság miatt kulcsfontosságú a napenergia fenntartható mértékű kiaknázása, amit elősegíthetnek a lakossági napelemes pályázatok.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szakértői szerint ezért a második pályázati fordulót át kell tervezni és sikeréhez kiszámíthatóbb szabályozási környezetre van szükség, a támogatott pályázókat pedig energiaközösségek létrehozására érdemes ösztönözni, olvasható a szervezet közleményében.

Váratlan akadályok a lakossági napelemes pályázatoknál

A rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jei módosítását követően a lakosság többsége próbálja optimalizálni energiafogyasztását annak érdekében, hogy beleférjen az egy lakossági felhasználóra meghatározott éves, támogatott villany-, illetve gázfogyasztási keretbe. Emiatt a lakossági és nem lakossági fogyasztók körében egyaránt megugrott az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt, amelyek a téli gázfűtés kiváltására korlátozottan használhatók, de a villamos energia igények kielégítésére annál inkább.

Kapcsolódó
Németh Szilárd bejelentette a rezsicsökkentés korlátozásának részleteit: a gáz ára a hétszeresére nő az átlagfogyasztás felett
Az áram viszont „csak” a kétszeresére drágul. A rendeletet negyedévente felülvizsgálják.

Így nemzetgazdasági szinten jelentősen hozzájárulhatnak a külső háborús környezet miatt korlátozottan és drágán hozzáférhető földgáz fogyasztásának csökkenéséhez. Csakhogy az ugrásszerűen megnövekedő megrendeléseket a kivitelező cégek nehezen tudják lefedni. Eközben a tavaly kiírt elsőkörös pályázatok nyerteseinek még mindig csak a fele kaphatta kézhez a támogató okiratát. További probléma, hogy a pályázat beadási határideje óta eltelt nyolc hónap alatt az euró árfolyamváltozása, a piaci kereslet növekedése, a kínálat akadozása miatt a kivitelezési költségek jelentősen megemelkedtek.

Emiatt a százszázalékosnak hirdetett támogatási arány a valóságban akár ötvenszázalékosra is csökkenhet, az áremelkedés költségeit pedig saját forrásból kénytelenek előteremteni a nyertes pályázók.

A pályázat EU-s forrásból származó részét eredetileg a Helyreállítási Alap biztosítaná, de – az Unióban utolsóként – a magyar Helyreállítási terv még egyeztetés alatt van az Európai Bizottsággal. Így Magyarország kormánya egyelőre állami forrásból tervezi a lakossági napelemes pályázatokat finanszírozni.

Szajki Bálint / 24.hu

A környezetvédők szerint van megoldás

A civil szervezet szerint a pályázat második fordulójának sikeréhez fontos az első forduló tapasztalatainak értékelése. Kiemelték: a háztartási méretű kiserőművek termelő-fogyasztói számára létre kell hozni 2024. január 1. után életbelépő elszámolási rendszert, továbbá az MTVSZ szerint

az újabb lakossági napelemes pályázatok meghirdetését célszerű lenne a támogatott pályázók energiaközösségbe való belépésének, szerveződésének ösztönzésével is egybekötni.

A közösségi energia lényege, hogy a közösségek, önkormányzatok, lakossági csoportok maguk termelik meg az energiát, jellemzően napelemes rendszerekkel. A több háztartást összefogó közösségi energetikai rendszerek mellett szól, hogy az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hasznosítása esetén is a villamosenergia-hálózat terhelése nélkül kínálnak lehetőséget a lakosság szélesebb körének bekapcsolására a megújuló alapú energiatermelésébe-, fogyasztásba- és körforgásba.

Kapcsolódó
Mutatjuk, kiknek lesz elérhető a napelempályázat 100 százalékos támogatása
Tippek, mit érdemes mérlegelni, mielőtt pályáznak.

2024-től a háztartási méretű naperőművek tulajdonosait is ösztönözik majd a fel nem használt napenergiatermelésük helyben történő tárolására, illetve megosztására. Előbbire már gondoltak az első körös napelemes pályázatnál is, hiszen a nyertesek tárolót is kapnak az ablakcserével és hőszivattyús fűtéssel kombinált csomagban. Ez 2024-től egyéni szinten is megoldható lesz, de költséghatékonyabb lehet az energiaközösségbe való szerveződés, ezzel is segítve az igazságos energiaátmenetet, helyben növelve a tisztább energiatermelést és ellátásbiztonságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik