Belföld

Németh Szilárd bejelentette a rezsicsökkentés korlátozásának részleteit: a gáz ára a hétszeresére nő az átlagfogyasztás felett

MTI/Veres Nándor
MTI/Veres Nándor

Németh Szilárd csütörtök reggel rendkívüli tájékoztatót tartott Tusnádfürdőn a rezsicsökkentés korlátozásának részleteiről. A portfolio.hu az M1 élő közvetítése alapján azt írta, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a többi közt elmondta:

Azon kell gondolkodnunk, hogy lesz-e egyáltalán energia Európában.

Hozzátette: nem fenntartható, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát, viszont „nem lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra”, ezért

Bevezettünk egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ez kisebb, mint a piaci ár.

Az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben is. E szerint a kormány a mostani rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja, először december 30-án.

A villamosenergia ára augusztus 1-jétől a következőképpen alakul:

  • 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár 268 forint lenne Németh szerint – de hogy ez mennyire vitatható, arról itt írtunk.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Első ránézésre ez azt jelenti, hogy az áram várhatóan kevésbé drágul meg annál, mint amit a múlt heti Kormányinfón előrevetítettek (akkor hatszoros áremelkedésről volt szó), bár arra Németh nem tért ki, hogy a számla többi eleme hogyan alakul, de a rendszerhasználati díjakat nemrég emelték meg jelentősen. Maga az áram viszont kevesebb mint kétszer annyiba fog kerülni az átlagfogyasztás felett, mint eddig. Ez egybevág azzal, amiről csütörtök reggeli cikkünkben írtunk: a Paksi Atomerőmű állítja elő a magyarországi energiafelhasználás közel 40 százalékát, kilowattóránként 13 forint körüli áron termeli az áramot, ehhez még 10 százalékot tesznek hozzá a hazai hőerőművek, összességében így a belföldi előállítás költsége 16 forintra tehető. Nincs szükség tehát importra a lakossági ellátáshoz, és ok sem arra, hogy az azonnali tőzsdei árakhoz igazítsák a lakossági tarifákat, illetve a hatszorosára tolják fel a számla összegét.

Brutális gázszámlák jönnek az átlagnál többet fogyasztóknak

A földgáznál 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis havi 144 köbméterig marad a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként. E felett, szintén augusztus 1-jétől, 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne Németh szerint.

A gáznál tehát sokkal nagyobb mértékű az emelés, az átlagfogyasztás felett a hétszeresére nő a gáz ára.

Mint Németh elmondta: földgáz esetében megmarad a nagycsaládos kedvezmény, illetve a társasházak esetében ha egy mérő van, és nyilatkozik a társasház, akkor albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke. Ezen többletmennyiség igénybevételéhez a társasházaknak, illetve lakásszövetkezetnek a cég közleménye szerint az MVM Next honlapján elektronikus formában nyilatkozniuk kell mérési pontonként a lakások és az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról. Amennyiben az elektronikus nyilatkozat 2022. augusztus 15-éig beérkezik, a kedvezményes mennyiséget augusztus 1-jétől kell figyelembe venni. Ezt követően a kedvezményes mennyiség a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazható.

Az MVM Next Zrt. közleménye szerint az éves elszámolási időszak alatti fogyasztását minden mérővel rendelkező ügyfél megtalálhatja az éves elszámolószámlája 3. oldalán, vagy az online ügyfélszolgálati felületeken, illetve a mobilapplikációkban. Az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik