Mohos Márton / 24.hu
Gazdaság

Mutatjuk, kiknek lesz elérhető a napelempályázat 100 százalékos támogatása

Hamarosan, december 6-tól indul a legújabb napelemes pályázat, amiben 2,9 millió forinttól 11,3 millió forintig terjedően lehet 100 százalékos támogatást nyerni. A támogatást lakossági ingatlanok energiahatékony korszerűsítésére lehet felhasználni. A pályázatokat régiónként eltérő ütemben lehet majd benyújthatani.

A Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke, Gulyás István szerint a pályázathoz a műszaki tartalmat legalább olyan fontos átgondolni, mint a pályázat formai szempontjait. Íme, mire kell kiemelt figyelmet fordítani.

Akiknek nem lesz elérhető a pályázat

Ha az alábbiak közül akár egy pontban is nem teljesülnek az adott paraméterek, előírások, akkor már nem érdemes tovább gondolkodni a beadáson:

 • A jövedelem szempontjából csak azok a személy(ek) számítanak a pályázat során, akik 2021. 08. 30-án tulajdonos(ok) voltak az adott ingatlanban. Közülük csak a jövedelemmel rendelkező személyeket veszik figyelembe a pályázat elbírálásakor. Az átlagjövedelmet ez alapján fogják számolni. Tehát ha van házastárs, gyermek a családban, de nem tulajdonosok az adott ingatlanban, és/vagy nincs jövedelmük sem, akkor nem vehetőek figyelembe az átlagjövedelem számításánál. (Ez azért érdekes, mert átlagjövedelem alatt élő családoknak szól a pályázat, akiknél 2020-ban a jövedelemmel rendelkezők személyijövedelemadó-bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege kevesebb, mint 4 850 000 forint.)
 • Csak magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlan fejleszthető.
 • Az épületnek rendelkezni kell használatba vételi engedéllyel, illetve a tulajdoni lapon legyen is feltüntetve a ház. Tehát félkész vagy építés alatt álló ingatlanra nem lehet a támogatást megpályázni.

Aki fentieken túl van, és mindennek megfelel, az a pályázat beadásával kötelezettséget vállal arra, hogy:

 • amikor bevezetik (legkésőbb 2023.12.31. után) az úgynevezett bruttó elszámolást a napelemes rendszereknél, önként átlép, vállalja annak a feltételeit a jelenlegi szaldó (ha fogyasztás = termelés, akkor nincs fizetendő villanyszámla) elszámolás helyett.  (A szaldós elszámolás azt jelenti, hogy az áramszolgáltató évente megnézi, mennyit termelt a napelemes rendszerünk, valamint mennyit fogyasztottunk az adott évben, és a kettő különbözetét vagy nekünk kell rendeznünk az áramszolgáltató felé (amennyiben többet fogyasztottunk, mint termeltünk), vagy az áramszolgáltatótól igényelhető vissza egy bizonyos összeg, ha többet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk. A bruttó elszámolás annyiban különbözik ettől, hogy az áramszolgáltató más áron fogja megvásárolni az általunk a hálózatba feltáplált energiát, mint amennyiért mi vásároljuk vissza az áramot a hálózatból. Az ár, amit az áramszolgáltató fog fizetni a hálózatba feltáplált energiáért még nem ismert, ezt a kormány a későbbiekben fogja meghatározni).
 • Vállalja, hogy a megvalósítás leigazolt dátumától számítva 3 évig nem adja el a felújított ingatlant, vagy, ha mégis, akkor csak olyan személynek, aki megfelel a jelenlegi pályázati kiírás fentiekben ismertetett követelményeinek.

Azt talán sokan tudják, hogy kétféle konstrukciót lehet választani: vagy napelemet telepíthetünk, vagy napelemmel kombinált fűtéskorszerűsítésre pályázhatunk (hőszivattyú). Mindkettő választásnak megvannak a műszaki sajátosságai és előírásai.

A csak napelemes beruházást nem javasolják annak, aki

 • eddig spórolt az áramfogyasztásával, és „csak” 6 000-7 000,- Ft (vagy kevesebb) villanyszámlát fizetett havonta. Az utolsó elszámoló számla szerinti korábbi fogyasztás kWh-értéke adja a maximálisan felszerelhető napelemes rendszer telepíthető méretét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi fogasztás fedezéséhez elegendő méretű rendszert lehet telepíteni, nagyobbat nem. Tehát egy alacsony fogyasztású ingatlan esetében csupán kisebb rendszer telepíthető, kevesebb összeg spórolható, illetve jövőbeni nagyobb fogyasztók beszerzésére (pl.: klíma) nem tervezhető kapacitás.
 • már rendelkezik napelemes rendszerrel, ugyanis a meglévő napelemes rendszer bővítése sem lehetséges.

Jó tudni, hogy ha napelemes rendszer telepítése és fűtéskorszerűsítés a cél, akkor:

 • csak hőszivattyú beépítése támogatott. A meglévő fűtési rendszer átalakítása, a hőleadók (radiátorok) felújítása már csak önerőből, saját forrásból valósulhat meg, ezeket a költségeket nem lehet elszámolni a pályázat terhére.
 • A maximum 5,0 kWp napelemes rendszer önmagában, az adott ingatlanra megfelelően méretezett hőszivattyúhoz nem biztos, hogy elegendő lehet, így továbbra is kell áramot vásárolni. Vagyis továbbra is marad a villanyszámla. Csak önerőből lehet a rendszert megfelelő méretűre bővíteni.
 • Semmiképpen se pályázzon erre a műszaki megoldásra az, akinek már többnyire 3 rétegű üvegezéssel ellátott, korszerű nyílászárói vannak (legalább az ablakok-ajtók 50 százalékát kicserélték már korszerű nyílászáróra), illetve távfűtéses lakásban lakik – eleve elutasítják a pályázatát.

Fontos mérlegelni, hogy a pályázattal kapcsolatban sok egyéb költség is felmerülhet. Számolni kell a pályázatírás esetleges költségével is, de ugyanilyen fontos, hogy bizonyos munkanemek anyag- és munkaköltségei nem számolhatók el, például:

 • a saját munka…
 • a magunk által vásárolt anyag…
 • a nyílászáró cserén kívül (de itt is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén) bármilyen építési jellegű tevékenység, így:
 • az esetleges vakolás, vagy kőműves helyreállítási költség;
 • az esetleges tetőfelújítás költségei (pl.: hogy elbírja a napelemes rendszert);
 • az esetleges gipszkartonozás költségei;
 • a hőszivattyú beépítésén kívül új fűtési-gépészeti rendszer kiépítése;
 • az esetleges burkolás költségei;
 • a hulladék elszállításának költségei;
 • az átépítések, átalakítások költségei;
 • az esetlegesen felmerülő festő és mázoló munkák költségei;
 • a fentiek, és a pályázat elemeinek a finanszírozási költségei.

Miután pontszám szerint rendezik sorba a beérkezett helyes és minden egyéb feltételnek megfelelt pályázatokat, értelemszerűen vannak, akik magasabb pontszámot fognak kapni. Ilyen pontszámkülönbségek eredhetnek:

 • az ingatlanba bejelentett 18 év alatti gyermekek számából (1-4 pont kapható).
 • a település földrajzi helyzetétől, hogy kedvezményezett, nem kedvezményezett vagy fejlesztendő járásról van-e szó (1-3 pont kapható).

Forrás, további infók és részletek a pályázat honlapján.

Ajánlott videó