Tudomány

Vadászhatják és megehetik a galápagosi óriásteknősöket

Michael Nolan / Robert Harding RF / robertharding via AFP
Michael Nolan / Robert Harding RF / robertharding via AFP

Ugyanaz a veszély fenyegetheti a galápagosi óriásteknősöket, mint Charles Darwin idején: a hatóságok attól félnek, hogy vadásszák és eszik őket Ecuadorban – írja az IFL Science.

Négy galápagosi teknős halála miatt nyomozást indítottak az ecuadori hatóságok, akik azt gyanítják, hogy a szelíd óriásokat a húsukért vadászták le. A Galápagos Nemzeti Park vizes élőhelyén talált négy óriásteknős feltételezett „levadászása és lemészárlása” ügyében indított előzetes vizsgálatot a környezet és a vadon élő állatok elleni bűncselekményekre szakosodott különosztály – derült ki az Állami Főügyészség tweetjéből.

Ecuador tartományi főügyésze úgy véli, hogy az óriásteknősöket a húsukért vadászhatták. A megdöbbentő hír alig egy évvel azután érkezett, hogy 15 lemészárolt Chelonoidis guntheri teknős maradványait fedezték fel a Galápagos Nemzeti Parkban található Sierra Negra vulkánon.

A gyanú szerint ezeket az óriásteknősöket is a húsukért vagy a teknőjükért vadászták le.

Jelenleg 15 különböző óriásteknősfaj él a Galápagoson, amelyek többségét a kihalás veszélye fenyegeti az IUCN Vörös listája szerint. Amikor Charlies Darwin az 1830-as években a Galápagos-szigetekre érkezett, és ihletet merített A fajok eredete című könyvéhez, az óriásteknősök száma magasabb volt. Az elmúlt 200 év során azonban számuk folyamatosan csökkent. Az invazív fajok betelepítése nagy szerepet játszott a teknősök hanyatlásában, de a fő tényező a szigetre látogató bálnavadászok és tengerészek orvvadászata volt. Ezeket a lassan mozgó vadállatokat kivételesen könnyű volt vadászni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik