Tudomány zöldövezet

Ismét élénkül az orvvadászat Dél-Afrikában

A járványügyi korlátozások lazulásával párhuzamosan élénkül az illegális orrszarvúvadászat a Dél-afrikai Köztársaságban – írja az MTI. A folyamat főként a kevésbé védett magánrezervátumokat érinti.

A dél-afrikai nemzeti parkok igazgatósága, a Sanpark szerint míg 2020-ban 394, addig tavaly 451 orrszarvú esett a vadorzók áldozatául.

Ez 15 százalékos növekedést jelent.

A tavalyi veszteség 24 százalékkal volt alacsonyabb a járványt megelőző 2019-es évben elpusztított 594 állathoz képest.

Jeff R Clow / Getty Images

A komoly biztonsági intézkedéseket életbe léptető nagy nemzeti parkokban 247-ről 209-re csökkent a tülkükért megölt rinocéroszok száma, a vadorzás viszont aggasztóan megemelkedett a magánrezervátumokban. 327 orrszarvút a nemzeti parkokban vagy az állami rezervátumokban öltek meg 2021-ben, 124 állatot pedig a magánrezervátumokban.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) attól tart, hogy véget ért a szünet, amelyet a pandémia okozott a vadorzásban 2020-ban, és a korlátozások feloldásával az orvvadászok is visszatértek. Úgy tűnik, hogy az újra aktív vadorzók a kisebb, magántulajdonban lévő vadasparkokat vették célba, mivel azok könnyebben támadhatók.

A Dél-afrikai Köztársaság kulcsfontosságú szerepet tölt be az állatok védelmében. Az ország ad otthont a világ vadon élő orrszarvúinak mintegy 80 százalékának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik