Tudomány zöldövezet

Évtizedes rekordokat döntögetnek a tüzek az amazonasi esőerdőben

CARL DE SOUZA / AFP
CARL DE SOUZA / AFP

A brazíliai Amazonas esőerdőjében augusztusban 2010 óta most volt a legtöbb tűzeset, meghaladva a 2019 augusztusi mennyiséget, ami nem sokkal Jair Bolsonaro elnök hivatalba lépése után felkeltették a világ figyelmét – írja a Reuters. Az INPE nemzeti űrkutatási ügynökség a hónap első 30 napjában 31 513 tűzriadót regisztrált az Amazonas területén műholdakkal, ami a legrosszabb 2010 augusztusa óta, amikor a teljes hónapban összesen 45 018 tűzeset történt.

Az INPE szerint a legtöbb Amazonas-tűz egy átlagos évben augusztusban és szeptemberben történik – ez számít a régió tűzveszélyes időszakának, amikor az esőzések alábbhagynak, így a gazdák gyakran felgyújtanak olyan területeket, amelyeken kiirtják a fákat.

A tüzek száma augusztus hónapban 12,3%-kal nőtt 2021 augusztusához képest, és nagyjából 20%-kal haladja meg az 1998 óta tartó INPE adatsor havi átlagát.

Októberben elnökválasztás lesz Brazíliában, a jelöltek között pedig éles nézeteltérésben vannak az Amazonas esőerdőinek pusztulása miatt. A baloldali Luiz Inacio Lula da Silva szigorúbb védelmet ígért az Amazonasnak, és felelősségre vonta a jobboldali, hivatalban lévő Bolsonarót, amiért hagyta, hogy az erdőirtás 15 éves csúcsot érjen el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik