Tudomány zöldövezet

Szép lassan eltűnik Kína legnagyobb tava

silkwayrain / Getty Images
silkwayrain / Getty Images

A hatóságok szerint negyedére zsugorodott az aszály miatt Kína legnagyobb édes vízi tava – írja az MTI. A Jangcéra egy csatorna révén csatlakozó Pojang-tó Csianghszi tartományban fekszik az ország délkeleti részén.

A csütörtöki adatok alapján a tó már 737 négyzetkilométerre húzódott vissza, ami a tartomány vízügyi hivatala szerint több mint 2200 négyzetkilométerrel kisebb a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Pojang-tó a száraz évszakokban rendszerint leapad, 2016-ban teljesen el is tűnt belőle a víz. Idén azonban sokkal korábban, már augusztus 6-án megindult a vízszint csökkenése. A mérések feljegyzésének 1951-es kezdete óta a 2022-es volt a legkorábbi kezdet, a mostani apadás a 2003 és 2021 között megfigyelt átlagot 69 nappal előzte meg.

Kapcsolódó
Mesterségesen kell esőt csinálni Kína legnagyobb folyójának
A Jangcére támaszkodó régiókban szivattyúkat és mesterséges felhőképzést kell bevetni.

Csianghsziben többfelé is vörös riasztás lépett érvénybe a rekkenő hőség miatt, tartományszerte több mint 500 meteorológiai állomáson mértek 40 Celsius-fokot. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a meleg és csapadékszegény időjárás legalább szeptemberig tart majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik