Tudomány

Mesterségesen kell esőt csinálni Kína legnagyobb folyójának

Xiao Yijiu / XINHUA / AFP
Xiao Yijiu / XINHUA / AFP

A Jangcére, Kína leghosszabb folyójára támaszkodó régiókban szivattyúkat és mesterséges felhőképzést kell bevetni, mivel a hosszú aszály jelentősen csökkenti a vízszintet és veszélyezteti a termést, írja a Reuters. A hőhullám előreláthatólag további két hétig tart.

A Jangce középső és alsó részén a hőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot, a szakértők pedig a Csendes-óceán nyugati részének szubtrópusi területein ható klímaváltozást okolják, ezek a területek ugyanis Kelet-Ázsia nyári időjárásának fő irányítói.

Mivel az őszi betakarítás veszélyben a szárazság miatt, a mezőgazdasági minisztérium 25 csapatot küldött a kulcsfontosságú régiókba, hogy tegyenek lépéseket a növények védelmében – jelentette a kormány. A kánikula valószínűleg még két hétig tart, és

ez lesz a leghosszabb szélsőséges hőmérsékleti időszak az adatok gyűjtésének 1961-es kezdete óta. 

A Jangce folyó vízgyűjtő területén a csapadék mennyisége körülbelül 30%-kal esett vissza júliusban, és 60%-kal alacsonyabb a szokásosnál augusztusban, a folyó mellékfolyóinak vízszintje pedig jelentősen alacsonyabb a történelmi szintnél. A Poyang-tó például, amely nyáron jelentős szerepet játszik a Jangce vízáramlásának szabályozásában, a júliusi esőzések 50 százalékos csökkenése után a téli száraz évszakban megszokott szintre zsugorodott. A tó vizére támaszkodó falvak kénytelenek szivattyúkat bevetni a rizsföldek öntözésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik