Tudomány zöldövezet

WWF: továbbra sincsenek biztonságban az erdők

Taiyou Nomachi / Getty Images
Taiyou Nomachi / Getty Images

Ahogy kedden beszámoltunk róla, Nagy István, az agrártárca vezetője a Magyar Közlönyben közzétett utasításban tiltotta be az állami erdőkben a tarvágást. A hírre a WWF Magyarország is reagált, mint írták, a szervezet véleménye szerint a miniszteri utasítás célszerűtlen eszköze a természetvédelmi szabályok helyreállításának.

„Az agrárminiszter utasítása nagy lépés az erdőink védelemének helyreállításában, de számos kérdés továbbra is tisztázatlan maradt. A miniszter csak az irányítása alá tartozó szerveket utasíthatja, de még ennek az utasításnak a végrehajthatóságát is rengeteg kérdés övezi” – áll a közleményben. A WWF Magyarországnál úgy vélik, hogy a védettség teljes helyreállítása csak a kormányrendelet eltörlésével lehetséges.

Kapcsolódó
Jane Goodall a magyaroknak: védjétek meg az erdeiteket
A világhírű primatológust megdöbbentette az új kormányrendelet.

Szerdán a szervezet újabb bejegyzést tett közzé, amelyben a kormányrendeletet és az agrárminiszteri utasítást mutatják be. A WWF Magyarország szerint a rendelettel a természetvédelem kárára, védett területeken is támogatnák a tűzifatermelést. A jogszabályt egyelőre nem módosították vagy vonták vissza.

Nagy István és az erdész ágazat képviselői többször kiemelték, hogy a tűzifarendelet lehetőséget és nem kötelezettséget teremt, azzal pedig csak kritikus esetben fognak élni. A miniszter utasításával az irányítása alatt álló állami erdők esetében tiltotta meg, hogy éljenek a kormányrendelet által nyitott lehetőségek egy részével. Ezt az utasítást az állami erdészeti Zrt.-k kötelesek követni.

Az agrárminiszteri tilalom nem vonatkozik a magánerdőkre, az önkormányzati erdőkre és a más miniszterekhez tartozó állami erdőkre.

„A miniszter intézkedése ugyanakkor jelzés arra, hogy a közösségi összefogás által felvetett természetvédelmi problémák valósak, hiszen külön utasításban kellett megtiltania a tűzifa-kormányrendelet által lehetővé vált védetterdő-károsítást a saját minisztériumán belül” – olvasható a WWF Magyarország bejegyzésében. A szervezet szerint a védett erdők veszélyeztetésének még nincs vége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik