Belföld

Nagy volt a felháborodás, gyorsan betiltották az állami erdőkben a tarvágást

MTI
MTI

Visszavett a kormány a válsághelyzetre vonatkozó fakitermelési szabályok könnyítéséből. Nagy István, az agrártárca vezetője a Magyar Közlönyben közzétett utasításban tiltotta be az állami erdőkben a tarvágást.

Az eredeti, augusztus 4-én kiadott tűzifa-kormányrendelet az orosz–ukrán háború miatt bevezetett veszélyhelyzetre és az energiaválságra hivatkozva könnyített a kitermelési szabályokon, és részben felülírta az erdő- és természetvédelmi törvényt is. A rendelet többek között azt is lehetővé tette, hogy természetvédelmi területen lehessen tarvágással kitermelni az erdőket.

A kedden kiadott miniszteri utasítás pontosított: „természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben” nem végezhető tarvágás.

Közben Nagy István sajtóközleményt is kiadott, amelyben azt írta:

Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása.

A miniszter szerint az utasítás „egyértelműen cáfolja a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket”.

Nagy kifejtette: a magyar erdők folyamatosan növekednek köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának és annak, hogy hazánkban Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik: két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtunk támogatást. 2010 óta csaknem 45 millió köbméterrel nőtt az élőfa készlet. Az idei évben csak az állami erdőgazdaságok még 1,3 millió köbméter tűzifa és apríték tervszerű kitermelésére rendelkeznek érvényes engedéllyel.

A tarvágás lehetősége miatt itthon, sőt külföldön is gyorsan megmozdultak a természetvédők, a hétvégén több ezres tüntetés is lezajlott a fővárosban.

Frissítés: Reagált az ellenzék

Közleményben üdvözölték ellenzéki pártok az agrárminiszter utasítását. Az LMP keddi közleményében kiemelte, a tiltakozások célt értek, „megakadályoztuk az őrületet, és megvédtük az erdőket”. Hozzátették, a kormány friss utasításában – „a korábbi döntésével szembemenve” – mégis betiltotta a tarvágást természetvédelmi és Natura2000-es területeken. Azonban az LMP szerint a kormány magától kivágta volna a védett erdőket, ezért azokat a Fidesztől kell megvédeni a következő években is. Azt is megjegyezték, a korábbinál sokkal többet kellene tenni az erdők védelméért, ha érdemben lassítani akarjuk a klímaváltozást.

Ezért az LMP addig nem nyugszik, ameddig vissza nem vonja a kormány az eredeti rendeletet. Mindennél erősebb garanciákat akarnak, ezért mind a korábban bejelentett országgyűlési határozati javaslatot, mind az alkotmánybírósági beadványt továbbviszik. Jelezték, küzdeni fognak azért, hogy

a tilalom a magánkézben levő erdőkre is vonatkozzon, a védett erdők területe növekedjen és a tarvágások száma is csökkenjen.

A Párbeszéd közleményében Szabó Rebeka társelnök közölte, a civilek és ellenzéki pártok tiltakozása ráébresztette a kormányt, hogy milyen hatalmas a közfelháborodás a nemrég megjelent „erdőgyilkos” kormányrendelet miatt. Hozzátette, a miniszteri utasítás nem írja felül a kormányrendeletet, ezért a Párbeszéd annak hatályon kívül helyezését követeli.

Megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy továbbra is lehetséges lesz „letermelni az állami erdőket” az idei fűtési szezon igényeinek kielégítésére, hiszen az idén kivágott fa a magas víztartalma miatt legkorábban egy év múlva lenne felhasználható, vagyis a mostani energiakrízisben semmilyen szerephez nem juthat. A Párbeszéd szerint a „rapid módosítás” nyílt beismerése annak, hogy a magyar törvényekkel és az alkotmánnyal is ellentétes rendelet alapvető hibákat tartalmaz.

Karácsony Gergely főpolgármester a józan ész irányába egy pici lépésnek nevezte, hogy a kormány belátta a hibáját és „módosítja” a fakivágás rendeletét. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez még nem elég, a rendeletet nem módosítani kell, hanem visszavonni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik