Tudomány zöldövezet

Drámaian nőhet a halálozás az egyre forróbb éjszakák miatt

rudigobbo / Getty Images
rudigobbo / Getty Images

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatóinak számítása szerint a melegedő éjszakák az évszázad végére 60 százalékkal növelni fogják a klímaváltozással összefüggésbe hozható halálozási rátát globálisan – írja a Study Finds.

A forró nyári éjszakák nemcsak kényelmetlenséget okoznak az embernek. Az amerikai kutatók kifejtik, hogy az éjszakai környezeti hő megzavarhatja az alvás normál fiziológiáját, a kevesebb alvás pedig gyengült immunrendszert és számos egészségügyi problémát jelent, például szívbetegséget, gyulladást, mentális egészségügyi problémákat. A tanulmány számításai szerint a „meleg éjszakai események” átlagos intenzitása 2090-re csaknem megduplázódik.

Kapcsolódó
„Meg fogunk rohadni, öcsém”
A klímaváltozás kora nem egyetlen, végtelen nyár, annál sokkal veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb.

Ez a projekt az első, amely megbecsüli a melegebb éjszakák hatását az éghajlatváltozással összefüggő halálozási kockázatra. Összességében a tanulmány szerzői azt mondják, hogy eredményeik aggasztó képet festenek a jövőről: a halálozási teher lényegesen magasabb lehet, mint a napi átlagos hőmérséklet-emelkedések alapján eredetileg becsülték. A forró éjszakák gyakorisága és átlagos intenzitása a 2100-as évekre több mint 30%-kal, illetve 60%-kal nő majd a becslések szerint, szemben a napi középhőmérséklet kevesebb mint 20%-os növekedésével.

A nemzetközi kutatócsapat 1980 és 2015 között Japán, Kína és Dél-Korea összesen 28 városában becsülte meg a túlmelegedés miatti várható halálozást. Ezt követően két különálló éghajlatváltozási modellezési forgatókönyvre alkalmazták ezeket a becsléseket, amelyek összhangban vannak a kormányok nemzeti szén-dioxid-csökkentési forgatókönyveivel. Ennek a modellnek köszönhetően a tanulmány szerzői meg tudták becsülni, hogy

2016 és 2100 között közel hatszorosára nő a túlzottan meleg éjszakák miatti halálozás kockázata.

„Tanulmányunkból kiemeljük, hogy a nem optimális hőmérséklet miatti betegségteher felmérése során a kormányoknak és a helyi döntéshozóknak figyelembe kell venniük a napon belüli aránytalan hőmérséklet-ingadozások többlet egészségügyi hatásait” – emelték ki a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik