Tudomány

Betegségek szabadulnak ránk a felmelegedés miatt

Újabb vizsgálat erősíti meg, hogy a globális felmelegedés egyes betegségek terjedését is elősegíti – írja az MTI.

Camilo Mora, a Mānoai Hawaii Egyetem munkatársa és kollégái összesítő tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy az éghajlatváltozás a kórokozók által okozott betegségek 58 százalékának kedvez.

Ez a felmelegedés mellett olyan szélsőséges időjárási jelenségeknek tudható be, mint az aszályok, az árvizek vagy a hőhullámok.

MR.Cole_Photographer / Getty Images

Publikációjuk egy olyan lista alapján készült, amely világszerte 375, vírusokhoz, baktériumokhoz, gombákhoz, pollenekhez vagy egyéb kórokozókhoz köthető emberi betegséget tartalmaz. A kutatók a szakirodalmat vizsgálva több mint ezer olyan elérési útvonalat térképeztek fel, amelyek mindegyike tartalmazott az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kórokozót.

A hőséghez például 160 egyedi betegség köthető, az árvizekhez pedig 121. Mindkét időjárási jelenség elősegítheti a kórokozók, így a baktériumok, valamint a szúnyogok, kullancsok, illetve más közvetítők terjedését, a szélsőségek ráadásul a stressz vagy az alultápláltság miatt gyengíthetik az emberi immunrendszert, csökkentve ezzel a fertőzésekkel szembeni védelmet.

A Mānoai Hawaii Egyetem csoportja szerint drasztikus fellépésre van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik