Tudomány

Ezek lehettek a legutolsó európai óriáspandák

© Velizar Simeonovski, Chicago
© Velizar Simeonovski, Chicago

Körülbelül hatmillió évvel ezelőtt, Bulgária erdős-vizes élőhelyein élő új pandafajt fedeztek fel tudósok, akik szerint jelenleg ez az utolsó ismert és „legfejlettebb” európai óriáspanda, amit ismerünk – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. A leleteket a Bolgár Nemzeti Természettudományi Múzeum tárlatából sikerült előszedni: két fogkövületről van szó, amelyet eredetileg az 1970-es évek végén találtak Bulgáriában. Ezek a kövületek

új bizonyítékot szolgáltatnak a modern óriáspanda európai rokonáról.

A ma ismert, fekete-fehér pandával ellentétben azonban ez az őspanda nem pusztán bambuszra támaszkodott, ha az élelemről van szó, és életmódjában sokban különbözött a ma élő óriáspandától. A Journal of Vertebrate Paleontology szaklapban megjelent tanulmány szerint az állat nem közvetlen őse a modern óriáspanda nemzetségnek, de közeli rokona.

A felső karnassziális fogat és egy felső szemfogat eredetileg Ivan Nikolov paleontológus katalogizálta, aki a múzeum tárházába helyezte őket, amikor előkerültek Bulgária északnyugati részén. Az új fajt az ő tiszteletére Agriarctos nikolovinak nevezték el. A múzeum kutatóinak sokáig tartott kibetűzni a kézzel írt jegyzetet, és még tovább, hogy rájöjjenek: egy teljesen új pandafajról van szó.

Az ősi panda erdős, mocsaras területeken lakott. A miocén korszakban valószínűleg nagyrészt vegetáriánus étrenden élt, de nem pusztán bambuszra támaszkodott, a fogak csúcsai nem tűnnek elég erősnek ugyanis ahhoz, hogy összetörjék a fás szárakat. Ehelyett valószínűleg puhább növényekkel táplálkozott. Az éghajlatváltozás miatt halhatott ki akkor, amikor a Földközi-tenger medencéje kiszáradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik