Tudomány

Szökésben lévő vörös panda tartja lázban Franciaországot

A közelmúltban jelentős havazás volt a franciaországi St Martin la Plaine régiójában, a hó tömegétől rengeteg ág tört le. A helyzetet kihasználva a helyi állatkert egyik vörös pandája ki tudott mászni a ketrecéből – írja az IFLScience. A 3 éves hímet utoljára mintegy 5 kilométerre látták az állatkerttől, az intézmény a lakosság segítségét kéri a keresésben.

Aranyos megjelenésük ellenére a vörös pandák veszélyesek lehetnek, ezért a szakértők arra kérik a helyieket, hogy ne próbálják meg elkapni az állatot. Az élőlény alapvetően észjaka aktív, a nap nagy részét átaludja, és rengeteg időt tölt a fákon.

Nem ez az első alkalom, amikor megszökik egy fogságban élő vörös panda.

Januárban a belfasti állatkertből tűnt el egy példány. Az állatot utóbb megtalálták.

A vörös panda, melyeket kis pandának és vörös macskamedvének is neveznek, nincs közeli rokonságban az óriáspandával. A faj valójában nem is medve, inkább a mosómedvék, a menyétek és a borzokhoz áll közel. Maga a panda szó a nepáli nyelvből származhat, és bambuszt jelenthet, a növény jelenti az állat egyik fő táplálékát. A panda kifejezést eredetileg a vörös macskamedvékre használták, az óriáspandákat utánuk nevezték el.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik