Tudomány zöldövezet

Négy-ötszörösére emeli a fegyveres konfliktusok esélyét a klímaváltozás

ninjaMonkeyStudio / Getty Images
ninjaMonkeyStudio / Getty Images

A hőmérséklet és a csapadék hosszan tartó emelkedése négy-ötszörösére növeli a konfliktusok valószínűségét az érintett területen kívül is – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Egy friss kutatás kimutatta, hogy a klímaváltozás befolyásolja a fegyveres konfliktusok valószínűségét és időtartamát Afrikában. Az Economía Política folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint a hőmérséklet és a csapadék hosszan tartó emelkedése négy-ötszörösére növeli a konfliktusok valószínűségét az érintett területen kívül, különösen az 550 km-es körzetig terjedő területeken.

A kutatócsoport az afrikai kontinens 1990 és 2016 közötti adataira alapozta vizsgálatát. Negatív binomiális regressziós matematikai modell segítségével felmérte, hogy bizonyos éghajlati jelenségek a vizsgált területek társadalmi-gazdasági jellemzőivel együtt befolyásolják-e a konfliktus kirobbanását, és ha igen, annak időtartamára is hatnak-e.

A tanulmány azt is megállapította, hogy Afrikában az aszály miatti élelmiszerhiány növeli a konfliktusok esélyét, különösen, ha a vízhiány legalább három évig fennáll. Ezzel szemben

a túlzott csapadék is konfliktusokat vált ki, de nagyon rövid időn belül.

„Az általunk leírt összefüggések messzemenő hatással vannak az afrikai kontinens politikájára. Például az éghajlati viszonyok változása nagy területeken befolyásolja a konfliktusok valószínűségét, ami azt jelenti, hogy az éghajlat-alkalmazkodási politikák kialakításánál figyelembe kell venni az egyes területek sajátosságait” – nyilatkozta Davide Consoli, az INGENIO Intézet kutatója és a tanulmány egyik szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik