Tudomány zöldövezet

Rá sem lehet ismerni erre a kisvárosra a klímaváltozás miatt

Tor Selnes 2015. december 19-én a Norvégia és az Északi-sark között fekvő Spitzbergákon található Longyearbyenben, otthonában aludt – írja az AFP. Egyszer csak egy lavina csapott le a kisvárosra a Sukkertoppen hegyéről, a lehulló hótömeg két sor házat is elsodort. A férfi otthona 80 métert mozdult el, a szoba, amelyben aludt, teljesen elpusztult. Hogy ne temesse be a hó, a mennyezeti lámpába kapaszkodott, és végül könnyebb sérülésekkel megúszta a katasztrófát. Három gyermeke karcolás nélkül élte át az esetet, a szomszédban lakó férfi és egy kétéves lány viszont életét vesztette.

A Spitzbergák a bolygó egyik leggyorsabban melegedő régiója. A klímaváltozás miatt egyre rövidebbek a telek a szigetcsoporton, az esőzések gyakorisága emelkedik, a korábban tartósan fagyott talaj, a permafroszt pedig szép lassan felolvad.

Ezek az átalakulások mind növelik a lavinák és földcsuszamlások kockázatát.

2017-ben Longyearbyenben egy újabb lavina egy másik házat is elsodort, akkor senki sem halt meg. Az esetek után a hatóságok 144 helyi ingatlant, azaz az összes otthon 10 százalékát veszélyeztetettnek nyilvánították, és egy hatalmas falat építettek fel a Sukkertoppen lábához.

A globális felmelegedés súlyos helyzetet idéz elő Longyearbyenben. Ironikus módon a kisváros éppen az éghajlatváltozást előidéző fosszilis energiahordozók miatt született meg. Az 1906-ban alapított települést széntermelő céllal hozták létre, napjainkra viszont már csak egy bánya üzemel – ezt jövőre fogják bezárni.

anjci (c) all rights reserved / Getty Images

Ketil Isaksen, a Norvég Meteorológiai Intézet munkatársa szerint Spitzbergák a bolygó leginkább felmelegedő területe. A Barents-tenger legészakibb részén, ahol a szigetcsoport fekszik, 5-7-szer gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a földi átlaghoz képest. Ennek fő oka a tengeri jég eltűnése: a réteg alapvetően szigetelőként védené a tengert a felmelegedéstől, és több sugárzást képes visszaverni, mint a sötétebb tengervíz.

Longyearbyen az utóbbi időkben drámaian átalakult: a felengedő permafroszt miatt a talaj megsüllyed, a közeli Isfjorden pedig 2004 óta nem fagyott be. A száraz és hideg klímájú városban korábban nem volt szükség ereszcsatornákra, mára viszont egyre több házon tűnnek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik