Tudomány zöldövezet

Elkeserítő jelentést adott ki a Meteorológiai Világszervezet

Adi Prima / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Adi Prima / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az ENSZ legfrissebb környezeti jelentése szerint a klímaválság kritikus globális mutatói rekordokat döntöttek 2021-ben, probléma van az óceánok vízszintjének emelkedésétől a légkör hőbefogadó kibocsátásáig nagyjából mindennel – írja a The Guardian. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint ezek egyértelmű jelei az emberiség bolygóra gyakorolt hatásának, amely hosszú távon változtatja meg a környezetet. Az extrém időjárás emberéleteket követelt, és több százmilliárd dolláros kárhoz vezetett – közölte a WMO.

A WMO Globális éghajlati helyzetértékelője szerint aszályok és árvizek idézték elő az élelmiszerárak emelkedését 2021-ben, a helyzet pedig idén még tovább súlyosbodott. Az elmúlt hét év volt ráadásul a mérések kezdete óta a legmelegebb időszak. „Az éghajlati állapotjelentés egy lehangoló litániája annak, hogy az emberiség kudarcot vallott a klímaváltozás kezelésében. Bizonyíték, hogy a fosszilis tüzelőanyagok zsákutcát jelentenek környezetvédelmi és gazdasági szempontból is” – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára elmondta: „klímánk a szemünk láttára változik. Az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok még sok generáción át fűteni fogják a bolygót. Néhány gleccser már elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, és ennek hosszú távú következményei lesznek egy olyan világban, amelyben már több mint 2 milliárd ember él vízhiányban.”

„A szélsőséges időjárás közvetlen hatással van mindennapi életünkre” – mondta. „Aszályvészhelyzetet látunk Afrikában, a közelmúltban halálos áradásokat a kontinens déli részén, és rendkívüli hőséget Indiában és Pakisztánban. A korai figyelmeztető rendszerekre kritikus szükség van, de ezek csak a WMO 187 tagországának kevesebb mint felében érhetők el.”

Muhammed Semih Ugurlu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Hűsölő férfi a pakisztáni hőhullámban.

A világ óceánjai elnyelik az üvegházhatású gázok által csapdába ejtett hő több mint 90%-át, 2021 ebben a tekintetben is rekordot döntött. Az óceán melegedése különösen erős volt az elmúlt 20 évben. Az óceánokat komolyan veszélyezteti még a savasodás is, ami szintén egyre nagyobb mértékeket ölt. 2021-ben a globális tengerszint is új rekordmagasságot ért el. 1993 óta 10 cm-rel emelkedett, ennek az emelkedésnek az üteme pedig a jégtakaró és a gleccserek olvadásának, valamint az óceán hőtágulásának köszönhetően egyre gyorsul. A WMO szerint az emelkedés több száz millió embert veszélyeztet, és növeli a hurrikánok és ciklonok által okozott károkat.

A szén-dioxid és a metán kibocsátása az egekben (szó szerint és átvitt értelemben is), a szén-dioxid-koncentráció 50%-kal magasabb, mint az ipari forradalom előtt volt. A globális hőmérséklet 2021-ben 1,1 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti átlagot, így lényegesen közelebb került a párizsi egyezményben meghatározott 1,5 fokos küszöbértékhez.

A WMO komoly hőhullámokat figyelt meg 2021-ben Észak-Amerika nyugati részén és a Földközi-tengeren, áradásokat Henanban, Kínában és Nyugat-Európában, és először regisztráltak esőt a grönlandi jégtakarón. Az ügynökség arra figyelmeztetett: Kelet-Afrikában nagy a veszélye annak, hogy immár negyedik egymást követő szezonban elmaradnak a rendszeres esőzések, ami az elmúlt 40 év legrosszabb aszályát jelentheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik