Tudomány

Több száz kilométer hosszú villámot észleltek

A világ leghosszabb, három állam egét átszelő villámát észlelték az Egyesült Államokban 2020-ban – írja az MTI. A világcsúcsot a közelmúltban hitelesítették.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a 768 kilométer hosszú villám Texas, Louisiana és Mississippi egén hasított át 2020 áprilisában.

A korábbi világrekordot egy 709 kilométeres brazíliai villám tartotta, ezt 2018-ban dokumentálták.

A WMO egy másik csúcstartó jelenséget is bemutatott. 2020-ban egy villámlás Uruguay és Észak-Argentína egén 17,1 másodpercig tartott, ami megdöntötte a korábbi, 16,7 másodperces rekordot.

Anh Anh / 500px / Getty Images Illusztráció.

Randall Cerveny, az Arizonai Állami Egyetem munkatársa és a WMO rekordhitelesítési vezetője szerint egy villám általában nem hosszabb 16 kilométernél, és egy másodpercnél is rövidebb ideig tart. „Rendkívüli mindkét villámrekord” – emelte ki a szakértő. Mint hozzátette, mindkettő felhőtől felhőig tartott, és több száz méterre voltak a talajtól, ezért senki nem került veszélybe.

A rekorder villámok kialakulása nem függ össze a globális felmelegedéssel. Mindkét villámot az új műholdas észlelési technológiák segítségével rögzítették. Cerveny szerint az érintett két régió a világ azon kevés területei közé tartozik, ahol olyan erejű viharok alakulnak ki, amelyekben „megavillámok” keletkezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik