Tudomány zöldövezet

65 millió éve nem látott kihalási hullám jöhet

Steve Woods Photography / Getty Images
Steve Woods Photography / Getty Images

Dinoszaurusz mértékű kihalási hullámról beszélnek a tengerekkel kapcsolatban amerikai kutatók, ha nem mérsékeljük a klímaváltozást – írja a Study Finds. A Princeton és Washingtoni Egyetem kutatói szerint, ha a felmelegedés így folytatódik, a biodiverzitás úgy lecsökkenhet a világóceánban, mint a dinoszauruszok kihalásának idején – az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors és agresszív csökkentésére van szükség a következő néhány évben, hogy elkerüljük a növények és állatok tömeges kihalását.

A Science szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a trópusi vizekben csökkenne a legnagyobb mértékben a biológiai sokféleség, míg a sarki fajokat fenyegeti a leginkább a kihalás veszélye. Ha a növekvő kibocsátásokat nem fékezzük, a felmelegedő óceáni hőmérséklet és az oxigénhiány miatt 2100-ra jelentősen lecsökkenhet a tengeri biológiai sokféleség.

A csapat becslése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése több mint 70 százalékkal csökkentheti a kihalás kockázatát.

A kutatók munkája olyan tanulmányokra épült, amelyek a 250 millió évvel ezelőtti perm végi kihalás földrajzi mintázatát az éghajlat felmelegedésével és az óceánok elvesztésével kapcsolták össze. Ez a kihalási esemény még halálosabb volt, mint a dinoszauruszoké, és a vízi fajok 81 százalékát elpusztította.

A víz hőmérséklete és az oxigén elérhetősége az a két, világóceánt érintő fő dolog, amely megváltozik, ahogy az emberi tevékenység miatt nő a globális hőmérséklet. A melegebb víz veszélyes azokra a fajokra, amelyek nem tudnak alkalmazkodni hozzá. Ezek a vizek kevesebb oxigént is tartalmaznak, mint a hidegebbek, ami lassabb óceáni keringést okoz, ez pedig csökkenti az oxigénellátást a mélyebb vizű területeken.

A fajoknak melegebb vízben gyorsabb az anyagcseréjük, így az oxigénigény még akkor is megnő, ha az oxigénszint csökken. A tengeri állatok képesek alkalmazkodni a környezeti változásokhoz, de csak egy bizonyos pontig. A sarki fajok nagyobb valószínűséggel kipusztulnak, ha a globális felmelegedés így folytatódik, mert nem lesz megfelelő élőhelyük. Eközben a trópusi tengeri fajok valószínűleg jobban járnak, mert olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megbirkózzanak a meleg, trópusi vízzel, amely egyébként is alacsony oxigéntartalmú. A trópusoktól északra és délre eső vizek felmelegedésével ezek a fajok új, számokra megfelelő élőhelyekre költözhetnek.

wildestanimal / Getty Images

Az Egyenlítő környéki óceán már annyira meleg és oxigénszegény, hogy a hőmérséklet további emelkedése és az oxigénszint ebből eredő csökkenése sok faj számára lakhatatlanná teheti. A csapat modellje szerint több faj fog kihalni a sarkokon, mint a trópusokon, tükrözve a múltbeli tömeges kihalások mintáját.

Jelenleg azonban a klímaváltozás csak az ötödik legnagyobb kockázatot jelenti a fajok számára a túlhalászás, a közlekedés, a városfejlesztés és a környezetszennyezés mögött, azonban hamarosan átveheti az első helyet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik