Tudomány zöldövezet

A bolygó harmadát védelem alá kellene helyezni

Az ENSZ készülő biodiverzitási egyezményének terveiről tárgyaló felek hétfőn környezetvédelmi javaslatokat mutattak be – írja az MTI. A dokumentum alapján az elkövetkező évtizedben a Föld legalább egyharmadán természetvédelmi intézkedéseket kellene végrehajtani. Környezetvédők szerint a tervezet nem elég merész.

A megfogalmazott huszonegy javaslat között szerepel a növényvédő szerek használatának korlátozása és a műanyaghulladék csökkentése, illetve 200 milliárd dollár éves környezetvédelmi támogatás folyósítására a fejlődő országoknak. A javaslatokról 196 ország képviselői fognak szavazni az ENSZ konferenciáján a kínai Kunmingban, október 15-én. Alig egy hónappal később a világszervezet Glasgow-ban tart klímakonferenciát.

Nagyjából egymillió fajt fenyeget a kihalás, az ENSZ szakértői ezért felszólították a szervezet tagállamait, hogy 2030-ig helyezzék környezeti védelem alá szárazföldi és tengeri területeik 30 százalékát.

Jelenleg a szárazföldi és a tengeri térségek 17 százaléka, illetve 7 százaléka áll valamilyen mértékű védelem alatt. A többi régióban csak kevés korlátozás szab gátat a túlhalászásnak, a vadvilág életterét csökkentő fejlesztési projekteknek, a bányászatnak és az ipari szennyezésnek. További kihívásokat jelentenek a klímaváltozáshoz köthető problémák, így a szélsőséges időjárási viszonyok, a tengerek elsavasodása és az aszályok.

Luca Nichetti / EyeEm / Getty Images

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és több mint ötven további ország tett ígéretet a 30-30 néven ismert környezetvédelmi kötelezettségvállalásra. Szakemberek szerint a legnagyobb hatás eléréséhez a védelem alá helyezett területeknek gazdag állatvilággal kell rendelkezniük.

Környezetvédők kifogásolták, hogy az elképzelések nehezen lesznek megvalósíthatóak. Az aktivisták úgy vélik, a különböző célkitűzések arra biztathatják az országokat, hogy kimazsolázzák a számukra megfelelőket, és figyelmen kívül hagyják a többit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik