Egykor zseninek gondolták, most bíróság előtt kell felelnie az olasz őssejtkutatónak

Súlyos vádakat fogalmaztak meg Paolo Macchiarinivel szemben.

Szerdán kezdődött el egy svéd bíróságon a három páciense halála miatt megvádolt olasz őssejtkutató, Paolo Macchiarini pere – írja az MTI. A szakértőt egykor a regeneratív gyógyítás kiemelkedő alakjaként tartották számon, 2011-ben azzal került a címlapokra, hogy Svédország vezető kórházában a világon elsőként teljesen szintetikus légcsövet ültetett be egy páciensbe.

Svédországban 2018 decemberében döntöttek úgy, hogy az orvos három páciensének halála ügyében újraindítják a korábban leállított vizsgálatot. A vádat írásos bizonyítékokkal és új tanúvallomásokkal alapozták meg. A volt sebész szerdán megjelent a solnai kerületi bíróságon, ahol várhatóan pénteken kell majd tanúskodnia.

Bjorn Hurtig, az orvos ügyvédje szerint nem ügyfele, hanem az egykori munkaadója, a svéd Karolinska Intézet a felelős a történtekért – számolt be az SVT svéd televízió. Macchiarinit 2016 márciusában bocsátották el a Karolinska Intézetből az orvosi etika megsértése miatt, miután felmerült, hogy meghamisította szakmai önéletrajzát és félrevezetően mutatta be munkáját.

Macchiarini első légcsőátültetésének eredményit 2008-ban, a Lancet című orvosi folyóiratban publikálták, az operációt a regeneratív gyógyászat áttöréseként ünnepelték. Az őssejtkutató az új légcsövet részben a páciens őssejtjeinek felhasználásával készítette el. Az úttörő kutatás a szakértők szerint utat nyitott egy új korszak előtt, amelyben új szerveket lehet majd laboratóriumban létrehozni.

LINA ALRIKSSON / DN / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

Az olasz orvost 2010-ben alkalmazta a Karolinska Intézet és Kórház, ahol a következő két évben három betegen végzett hasonló légcsőátültetést.

Mindhárom beteg meghalt a műtét után.

Egy független svédországi szakértői bizottság később számos problémát talált Macchiarini munkájában, de a Lancet elutasította a tanulmány visszavonását. Macchiarini korábban tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az orvos összesen 20 pácienst műtött meg, és ültetett be nekik mesterséges légcsövet. Bírálói szerint megsértette az orvosi etikát, mert veszélyes, nem igazolt eljárást alkalmazott betegeinél, meghamisította szakmai önéletrajzát, valamint elferdítette tudományos eredményeit.

2017-ben a svéd ügyészség vádemelés nélkül zárta le vizsgálatát az olasz őssejtkutató ügyében, mivel nem talált elég bizonyítékot arra, hogy három légcsőátültetésen átesett betege halálát az orvos gondatlansága okozta volna. Macchiarini ügye miatt azonban a svéd kormány leváltotta az orvosi Nobel-díjat is odaítélő Karolinska Intézet vezetését, mivel az indoklás szerint gondatlanul jártak el, amikor az orvost alkalmazták.

2019-ben egy olasz bíróság 16 havi börtönbüntetésre ítélte Macchiarinit okirathamisítás és hivatali visszaélés miatt.