Tudomány zöldövezet

12 éve tart az aszály, elzárhatják a csapokat a chilei fővárosban

Fél évezredes története során először korlátozhatják a vízfogyasztást a 5,6 millió lakosú chilei fővárosban – írja az MTI. Santiago térségét rekordhosszúságú, 12 éve óta tartó szárazság sújtja. „Példátlan helyzet alakult ki a város 491 éves történetében, kénytelenek vagyunk felkészülni arra, hogy nem lesz elég víz mindazoknak, akik itt élnek” – jelentette be hétfőn a Santiagót és az elővárosait magába foglaló régió kormányzója, Claudio Orrego.

A hatóságok négyfokozatú vízkorlátozási tervet dolgoztak ki.

Ennek enyhébb szakaszában csökkentik a nyomást a vezetékekben, a legsúlyosabb fázisában azonban rotációs alapon akár 24 órára is elzárhatják a csapot egyszerre mintegy 1,7 millió embernél.

Az aszály elhúzódása miatt erősen leapadt a főváros vizének többségét adó Maipo és Mapocho folyók szintje. A tervek alapján a folyók vízszintjének alakulásától függően döntenek arról, hogy 12-, hat- vagy négynaponta rendelnek-e el korlátozásokat. Mindegyik esetben más-más városrészben csökkentik a vízellátást.

Martin BERNETTI / AFP

A kormány becslése szerint az elmúlt 30 évben 10-37 százalékkal esett vissza a rendelkezésre álló víz mennyisége Chilében, és 2060-ig további 50 százalékos csökkenés mehet végbe az ország északi és középső részén. „Ez az első eset a történelemben, amikor Santiago vízkorlátozási tervet készített a klímaváltozás súlyossága miatt. Fontos megérteni, hogy a klímaváltozás velünk marad, és nemcsak globális, hanem lokális is” – mondta Orrego.

A korlátozások alól mentesülnek a belváros egyes részei, illetve azok a területek, ahol fúrt kutakból vagy egyéb módon oldják meg a vízellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik