Tudomány

Ijesztő, mennyire befolyásolják az embereket az áltudományok

Munir UZ ZAMAN / AFP
Munir UZ ZAMAN / AFP

A Pennsylvaniai Egyetem szakértői megvizsgálták, hogy lehetnek-e hatással a nyugati orvoslás elfogadására az olyan alternatív gyógyászatot hirdető szereplők, akik egyébként hagyományosan elfordulnak minden ilyesmitől. Kiderült, hogy ha az ilyen karakterek buzdítanak például vakcinációra, az ösztönző hatással van azokra is, akik korábban elfordultak az oltásoktól – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

A Journal of Communication szakfolyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogy miután a híres televíziós személyiség, az alternatív orvoslás és áltudományok nagy hirdetője, dr. Mehmet Oz 2019-ben nyilvánosan kiállt az MMR-oltás mellett, ami a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen véd. Ezt követően közönségének egy jelentős szegmensében lényegesen többen tartották alacsony kockázatúnak az MMR- és influenzaoltást, mint a kijelentést megelőzően.

Ez azért fontos, mert Dr. Oz korábban nem pártolta az oltásokat, így vissza lehet követni, hogyan változtatta meg az ő pálfordulása a nézői véleményét is. „Azt találtuk, hogy abban az időszakban, amely egybeesett Dr. Oz álláspontjának megváltoztatásával az MMR-oltással kapcsolatban, az oltásokkal kapcsolatban legkevésbé tájékozott rendszeres nézői nagyobb valószínűséggel fogadták el az általa képviselt, az oltások biztonságosságával kapcsolatos tudományos konszenzust” – írták a kutatók.

Dr. Oz kijelentéseire a 2019-es amerikai kanyarójárvány idején került sor, amely negyedszázad óta a legnagyobb ilyen járvány volt, és egy évvel egy súlyos influenzajárvány után jött. A kutatók ekkor arról végeztek felmérést, hogyan hoznak az emberek döntéseket a vakcinákról. Itt lehetőségük volt két különböző alkalommal megvizsgálni ugyanazt a csoportot: az alternatív gyógyászat híveit azelőtt, hogy a szektor egy meghatározó karaktere elítélte az oltásokat, majd azután, hogy már kiállt mellettük. Ez egyedülálló alkalom, nagyon ritkán lehet ilyen attitűdváltozásokat mérni.

Ahogy Magyarországon is népszerűek, úgy az Egyesült Államokban is sokan követik az alternatív egészségügyi információt közvetítő platformokat, amelyek a nyugati orvoslással szemben az egészségre, a jólétre és a táplálkozásra helyezik a hangsúlyt, de általában nem tartják tiszteletben a hagyományos újságírói normákat, amelyek megkövetelik, hogy az állításokat bizonyítékokkal támasszák alá. Ebbe a kategóriába olyan tévéműsorok is beletartoznak, mint például a The Dr. Oz Show, vagy olyan hírességek műsorai, mint Gwyneth Paltrow The Goop Lab című filmje a Netflixen. Ide sorolhatók még az olyan blogok, mint a Food Babe, vagy olyan weboldalak, mint a Natural News, amelyet a Facebook téves információk terjesztése miatt betiltott. Ezekre jellemző, hogy olyan befolyásoló oldalak, amelyek

áltudományos gyógymódokat népszerűsítenek, és hamis következtetéseket vonnak le az egészséggel és a védőoltásokkal kapcsolatban.

Miért olyan fontos ez a kutatás? Azért, mert jól mutatja: ezek az alternatív orvoslással foglalkozó platformok nagy befolyásolóerővel rendelkeznek. „Közegészségügyi szakértők, tényellenőrök, tudományos kutatók hajlamosak a hagyományos, fősodrású médiában és a közösségi médiában megjelenő félretájékoztatásra összpontosítani, de sok az álhír ezeknél az alternatív egészségügyi szolgáltatóknál is, amire szintén figyelni kell” – figyelmeztettek a kutatók. Amellett is érvelnek, hogy hiteles forrásokat kell megosztani azokkal is, akik ezekre az alternatív médiatermékekre hagyatkoznak információszerzés céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik