Tudomány zöldövezet

Elkezdték tagadni a természet pusztulását

A klímaszkeptikusok, a laposföldesek és a járványtagadók után újabb áltudományos közösség kezdett el erősödni – írja az IFLScience. Egy friss tanulmányban a szerzők azt írják, egyre többen tagadják, hogy pusztulnak a földi fajok. Úgy tűnik, hogy a kétkedők sok más áltudományos közösséghez hasonlóan jól szervezettek, komoly politikai kapcsolatokkal, illetve jelentős anyagi forrásokkal rendelkeznek.

A szakértők régóta tudják, hogy az emberi tevékenység súlyos fenyegetést jelent az élővilágra, és nagyban hozzájárul a fajok eltűnéséhez. Sok kutató egyenesen úgy gondolja, hogy korunkban egy újabb tömegkihalás zajlik, melynek során viszonylag gyorsan, nagy arányban pusztulnak ki a fajok.

Korábban hasonló eseményeket többek közt vulkánok és aszteroida-becsapódások idéztek elő, gondoljunk csak a dinoszauruszok eltűnésére. Ezúttal azonban nem valamilyen természetes folyamat, hanem az ember áll a jelenség háttérében.

Kép: Getty Images

Mindezt rengeteg tudományos bizonyíték támasztja alá, úgy tűnik azonban, hogy van egy csoport, amely igyekszik ellenállni a tényeknek. Alexander Lees, a Cornell Egyetem munkatársa és csapata szerint a kihalástagadók egyre növekvő tábora három részre osztható: az első csoport tagjai azt állítják, hogy a fajok pusztulása többnyire történelmi jelenség; a második szerint a gazdasági növekedés önmagában orvosolni fogja a krízist; míg a harmadik réteg úgy véli, hogy a technológiai fejlődés és a természetvédelem hozza majd el a megoldást.

Bár a vita és a kétkedés a tudomány elengedhetetlen része, a kutatók szerint a kihalástagadók gyakran nem tudományos bizonyítékokra alapozva fogalmaznak meg markáns véleményt.

Lees hozzátette, a klíma- és kihalásszkeptikusok sok esetben ugyanazok a személyek. A csapat úgy véli, hogy a valódi szakértők megfontolt, érthető és tiszteletteljes kommunikációval vehetik fel a harcot az újabb áltudományos vonallal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik