Tudomány

Már a franciák szerint is hülyeség a homeopátia

Franciaország kifejezetten homeopátiabarát országnak számított eddig, tekintve, hogy a homeopátiás szerek 30 százalékát az állam megtérítette, ha azt orvos írta fel egy betegnek. Most azonban fordul a kocka, és 2021-re minden támogatást visszavonnak a szerekre, mivel egy országos kutatás kimutatta: nincs bizonyított, lényegesnek mondható hatása a homeopátiának – írja a The Guardian.

Az egészségügyi miniszter, Agnès Buzyn kijelentette, hogy két lépésben fogja megvonni a térítést: jövőre 15 százalékra csökkenti, és csak 2021-ben vezeti ki végleg. A Le Parisien francia lapnak elmondta: tudja, hogy a homeopátiát támogatók között nem lesz túl népszerű a rendelkezés, de így lesz idejük hozzászokni a használóknak a megnövekedett árhoz. Ráadásul az orvosok továbbra is felírhatnak ilyen szereket bármelyik betegnek, csak kicsit többe fognak kerülni.

Homeopátia Kép: Wikipedia

A Nemzeti Egészségügyi Hatóság (National Authority for Health, HAS) júniusban jelentette ki hivatalosan is, hogy semmiféle sorsdöntő bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátia valóban működne, a szerek nem nyújtanak annyi tudományos bizonyítékot a hatékonyságra, hogy az igazolná a támogatást. A lépést egyébként Németország is hamarosan követné.

A homeopátia hatékonyságát több alkalommal cáfolta meg a tudomány, legutóbb éppen 2002-ben, 2010-ben, de érkezett rá kemény kritika 2015-ben az Ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanácstól és 2017-ben az EASAC, azaz az Európai Tudományos Akadémiák Tanácsadó Testülete is kifejtette, nincs bizonyíték a homeopátia működésére. Ennek ellenére

a szereket még mindig százmillió ember használja csak az EU-ban.

A Homeopátiás Kutatóintézet szerint egyébként világszerte rendszeresen 200 millióan élnek ezzel az alternatív orvoslási módszerrel, itthon az Index 2017-es felmérése alapján az emberek majdnem fele, több mint 40% hisz a hatékonyságában. Ez növekvő tendenciát mutat, 2016-ban ugyanis az arány még csak 35% volt. Érdekes egyébként, hogy bár a homeopátiában úgy általában többen hisznek, magukban az alapelveiben viszont már jóval kevesebben.

Az egyik legnagyobb homeopátiás gyár, a francia Boiron már most érthetetlennek és következetlennek nevezte a lépést, és találkozót kért Emmanuel Macronnal a helyzet megvitatásáért. A Boiron egyik gyárában egyébként mi is jártunk korábban, és láthattuk, hogyan készülnek a homeopátiás szerek – továbbá azt tapasztaltuk, hogy nekünk sem tudtak egyetlen, tudományosan releváns kutatást felmutatni, ami egyértelműen bizonyítja a homeopátia működését.

Próbáltuk megérteni a homeopátiát: tényleg gyógyít a rezegtetett víz?
A francia Boiron homeopátiás gyárban jártunk, és megnéztük, hogyan készülnek a híres cukorbogyók.

A homeopátia ellenzői viszont túlságosan lazának találják még így is a szabályozást, szerintük teljesen be kellene tiltani az ilyen szerek árusítását. Rengeteg doktor kampányol amellett, hogy az egyetemeken ne lehessen továbbra is tanítani a homeopátiát hivatalos tárgyként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik