Tudomány zöldövezet

Vörösiszap folyhat a Sajóba

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Orosz Örs szlovákiai magyar politikus, jogvédő aktivista Facebook-oldalán figyelmeztet: „Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél”.

A politikus szerint „állítólag a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristály tiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára”. A folyó sajópüspökinél lép Magyarországra, számos településen, köztük Miskolcon is átfolyik, míg Tiszaújváros fölött egyesül a Tiszával.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól a 24.hu megtudta, hogy hivatalos értesítés hazánkba semmiféle szennyezésről nem érkezett. Ők is a Facebookról értesültek az esetleges „vörösiszappal kevert szennyvíz” beszivárgásáról, és rögtön felvették a kapcsolatot a szlovák kollégákkal. A vízkárelhárítási szakemberek viszont azonnal munkába álltak: megkezdték a méréseket a folyó hazai szakaszán, illetve egy csapat már elindult Szlovákiába az eset felderítése céljából.

Magyarán: hivatalosan nem tudták sem cáfolni, sem megerősíteni, hogy milyen szennyezésről lehet szó, illetve azt sem, hogy történt-e egyáltalán szennyezés. Ettől függetlenül a magyar vízügy több fronton is akcióba lépett, hogy szükség esetén azonnal közbe tudjon lépni.


(Kiemelt képünk illusztráció, a Sajó Nagycsécsnél 2019. március 19-én)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik