Tudomány zöldövezet

Még soha nem mértünk ennyi szén-dioxidot a levegőben

zhongguo / Getty Images
zhongguo / Getty Images

A mérések kezdete óta most a legmagasabb a szén-dioxid szintje a légkörben a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint – írja az USA Today. A globális felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gáz kibocsátása világszerte emelkedett. Ennek részben az az oka, hogy ahogyan a világgazdaság kilábal a COVID-19 okozta válságból, nagymértékben a szénre támaszkodik.

A globális szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben 6 százalékkal, 36,3 milliárd tonnára emelkedett.

A 2020-as COVID-19-korlátozások a fosszilis tüzelőanyagok használatának jelentős visszaesését idézték elő, és szakértők eleinte azt jósolták, hogy a válságból kikerülő energiaipar jelentősen különbözni fog a korábbitól. Nem így lett.

Az IEA szerint a szén a globális széndioxid-kibocsátás növekedésének több mint 40%-át tette ki 2021-ben, és elérte a valaha volt legmagasabb, 15,3 milliárd tonnát. A földgáz széndioxid-kibocsátása is jóval a 2019-es szint fölé emelkedett, 7,5 milliárd tonnára.

Azért, hogy a globális kibocsátás a világjárvány előtti szintre került vissza, nagyrészt Kína tehető felelőssé, ahol a kibocsátás 750 millió tonnával nőtt 2019 és 2021 között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik