Tudomány zöldövezet

Veszélyeztetett cápafajok húsát találták kisállateledelekben

Vincent Scherer / Getty Images
Vincent Scherer / Getty Images

A Frontiers in Marine Science szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderült: a Szingapúrban bevizsgált kisállateledelek között több tartalmazott veszélyeztetett cápafajok húsából is. A helyi kutatók DNS-vonalkódolás segítségével vizsgálták a cápák előfordulását a Szingapúrban vásárolt különböző állateledel-termékekben, és azt találták, hogy rengeteg esetben hibásan tüntetik fel az összetevőket a gyártók. Javasolták globális szabványok bevezetését az állateledel címkéire vonatkozóan, hogy elkerüljék a veszélyeztetett cápafajok felhasználását.

Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint a cápapopulációk csökkenéséhez csendesen hozzájárul a cápatermékek olyan mindennapi termékekben való felhasználása, mint az állateledel vagy a kozmetikumok.

Például sokan nem tudják, hogy bizonyos testápoló és szépségápolási termékek cápából származó szkvalént tartalmazhatnak.

Az állateledelekben nemcsak Szingapúrban, hanem más országokban is megjelenik a cápahús. Egy korábbi, 2019-es tanulmány 78, az Egyesült Államokban gyűjtött állateledel-mintában is talált ilyesmit. A kutatók ebből inspirálódtak, amikor megnézték, Szingapúrban is találnak-e cápahúst az állateledelekben. 16 különböző márka 45 termékét vizsgálták át, és a 144 levett minta 31 százalékában volt cápa-DNS – annak ellenére, hogy egyik sem írta ki összetevőjeként.

A leggyakrabban azonosított cápák a kékcápa (Prionace glauca), majd a selyemcápa (Carcharhinus falciformis) és a fehéruszonyú szirtcápa (Triaenodon obesus) voltak.  Utóbbi kettő a „sebezhető” kategóriában szerepel az IUCN vörös listáján. A selyemcápa szerepel a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) II. függelékében is, ami azt jelenti, hogy kereskedelmét ellenőrizni kell a faj túlélését veszélyeztető túlfogyasztás elkerülése érdekében.

A cápák túlhalászása elkerülésének két lépése van: az egyik, hogy elkerüljük a homályos, potenciálisan mindenre kiterjedő kifejezéseket az összetevőlistákon annak érdekében, hogy a fogyasztók megalapozott vásárlási döntéseket hozhassanak, a másik pedig az, hogy érvényesíteni kell a kisállateledelek címkézésére vonatkozó globális szabványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik