Tudomány

A kutatók sem értik, miért pusztultak ki majdnem a cápák

A cápák nagyjából 450 millió éve jelentek meg bolygónkon, azóta pedig több olyan kihalási hullámot is átvészeltek, amelyek rengeteg más állatcsoportot elsodortak. A cápák máig a Föld legsikeresebb élőlényei közé tartoznak, egy friss tanulmány alapján ugyanakkor mintegy 19 millió éve majdnem eltűntek – írja az IFLScience.

A kutatók egyelőre nem értik az esemény okát, de úgy tűnik, hogy a populáció még mindig érzi a hatásait.

Elizabeth Sibert, a Harvard Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint véletlenül fedezték fel az eseményt, miközben halak megkövesedett fogait, illetve cápák pikkelyeit elemezték. Az eredeti cél az óceán biodiverzitásának felmérése volt.

Stephen Frink / Getty Images

A kövületek egyensúlya hosszú időn át stabil maradt, nagyjából 19 millió éve ugyanakkor a cápák aránya drámaian lecsökkent, a becslések alapján számuk közel 90 százalékkal esett vissza. Az eredmények meglepték a kutatókat, hiszen a korszakból nem ismernek olyan környezeti hatást, amely magyarázatot adna az állatok eltűnésére.

További kérdés, hogy az esemény óta miért nem épült még fel a cápák populációja. Sibert szerint elképzelhető, hogy az egyedszám csökkenését követően a cápák nem tudtak olyan jól alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, mint más nagy tengeri ragadozók, például a cetfélék.

A cápák napjainkban is fontos szerepet töltenek be a tengeri ökoszisztémában, számuk ugyanakkor egyre zuhan. A szakértők bíznak benne, hogy eredményeik hozzájárulhatnak az állatok megóvásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik