Tudomány zöldövezet

Már 2 fokos globális felmelegedésnél is pokoliak lesznek a hőhullámok

Davin G Photography / Getty Images
Davin G Photography / Getty Images

A University College London és a Readingi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a szélsőséges hőmérsékletekkel összefüggő halálozások száma jelentősen megnő már 2 Celsius-fokos globális felmelegedés esetén is – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Angliában és Walesben az év legmelegebb napjaiban a hőmérséklettel összefüggő halálozás 42 százalékkal fog növekedni az iparosodás előtti szinthez képest mért 2 fokos felmelegedés esetén. Ez azt jelenti, hogy az év 10 legmelegebb napjának átlagában a jelenlegi napi 117 halálesetről körülbelül napi 166 halálesetre nő.

Az eredmények kiemelik annak fontosságát, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt kell tartani. 

Ez azonban egyelőre nagyon nagy feladatnak tűnik: a 1,5 Celsius-fok még a glasgow-i klímakonferencián tett fogadalmak betartásával is kívül esik az elérhető határon.

Az Environmental Research Letters szakfolyóiratban publikált eredmények szerint a kutatók megvizsgálták az éghajlatváltozás hatását a hőmérséklettel összefüggő halálozási arányokra Angliában és Walesben, a nyári hőségre és télen a hideg okozta kockázatra összpontosítva. Azt találták, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a hőmérséklettel összefüggő halálozás nyáron sokkal gyorsabban és egyáltalán nem lineárisan növekszik.

A növekedés mértéke különösen 2 fokos felmelegedésnél gyorsul fel, 2,5 Celsius-fok felett pedig már sokkal nagyobb a kockázat. A kutatók szerint a 3 fokos felmelegedés 75 százalékkal növelheti a halálozási kockázatot hőhullámok idején.

Télen a halálozási arány csökken, bár a kutatás nem veszi figyelembe a szélsőséges időjárás okozta problémákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik