Tudomány

A legszegényebbek szenvedik meg a hőhullámokat

robcruse / Getty Images
robcruse / Getty Images

Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket hosszabb ideig és intenzívebben fenyegetik a hőhullámok, mint magasabb jövedelmű társaikat, a lakóhely, valamint a hőadaptációhoz, például a légkondicionáláshoz való hozzáférés miatt. Egy új kutatás szerint ez az egyenlőtlenség a hőmérséklet emelkedésével várhatóan növekedni fog – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Egy új tanulmány szerint az alacsonyabb jövedelműek jelenleg 40%-kal nagyobb mértékben vannak kitéve hőhullámoknak, mint a magasabb jövedelműek. A század végére

a világ lakosságának legszegényebb 25%-át érintik majd a hőhullámok olyan mértékben, mint a lakosság többi részét együttvéve.

Az Earth’s Future folyóiratban megjelent tanulmány szerint a világ lakosságának azon egynegyede, akik a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, 2100-ra sokkal többet lesznek hőhullámoknak kitéve, még akkor is, ha figyelembe vesszük a légkondicionálást, a hűvös levegőjű óvóhelyeket, a szabadtéri dolgozókra vonatkozó biztonsági előírásokat és a hőbiztonsági kampányokat is. A populáció legmagasabb jövedelmű negyedében ehhez képest alig változik a kitettség, mivel általában nagyobb az alkalmazkodóképességük.

A populáció legalacsonyabb jövedelmű negyede 2100-ra 23 nappal több hőhullámmal fog szembesülni, mint a legmagasabb jövedelmű negyed. Sok népes, alacsony jövedelmű régió a már amúgy is a meleg trópusokon található, népességük várhatóan növekedni fog, hozzájárulva a rossz statisztikához.

A kutatók szerint a tanulmány egyre több bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az antropogén éghajlatváltozáshoz a legkevésbé hozzájáruló populációk viselik a klímaváltozás hatásainak legnagyobb részét. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a magasabb jövedelmű országok okozzák az üvegházhatású gázkibocsátás nagy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik