Tudomány zöldövezet

Ezért préselik magukat cinegék a postaládába

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülthez (MME) minden évben érkeznek információk postaládában fészkelő széncinegékről, a megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak tekinthető. Sőt, gyakorinak, idén először márciusban lehet rá számítani, és a nyár második feléig is előfordulhat.

Egy hónapra elfoglalják

A madarak beköltözése billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, ezzel párhuzamosan pedig a környékre kihelyezett, megfelelő minőségű „B” típusú mesterséges odúkkal előzhető meg.

Amennyiben a cinegék már beköltöztek, a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, mert a bedobott küldemények veszélyeztetik a madarakat. Ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára szereljünk fel alternatív levélgyűjtőt a madarak által elfoglalt mellé, illetve függesszünk ki egy tájékoztató kiírást is a postás számára – javasolja közleményében az MME.

A siker titka

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ és mesterséges odúkban is szívesen fészkel, sikerének egyik oka, hogy tápláléklistája változatos, a klasszikus rovartáplálék mellett meglepően nagy zsákmányfajokat is tartalmaz:

törpedenevéreket és énekesmadarakat, elhullott nagyvad tetemeit, nagyobb ragadozómadár által elejtett pockok stb.

Emellett igencsak szapora, évente több fészekaljat is nevelhet, az utolsót akár késő ősszel, illetve más fajok számára kevésbé vonzó fészkelőhelyekbe is beköltözik. Utóbbira az egyik leggyakoribb példa a postaláda, de találták már fészkét kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

Előfordul, hogy nem a fészkelőhely, hanem a fészekanyag furcsa, például amikor a széncinege teniszlabda bolyhos külső burkolatát tépkedve jut építőanyaghoz.

Nincsenek nagy igényeik

A fészkelési helyek változatosságának hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt: a Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető.

Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik