Tudomány zöldövezet

Veszélyben van a világ legősibb organizmusa

A utahi Wasatch-hegység egyik domboldalán, egy forrás táplálta tó közelében található a bolygó legősibb organizmusa – írja a The Conversationön Richard Elton Walton, a Newcastle-i Egyetem biológusa korábbi cikkében. A Pandónak nevezett kolónia évezredek óta biztosít ökoszisztémát a helyi állatoknak és növényeknek. A közel 43 hektáros organizmus az amerikai rezgő nyár összefonódó klónjaiból épül fel.

Noha Pando első ránézésre egy egyszerű erdőnek tűnhet, valójában mintegy 47 ezer, genetikailag azonos, összekapcsolt gyökérrendszerű fából áll.

A növény nagyjából 6 ezer tonnás, ezzel a legnagyobb tömegű organizmus is. Az amerikai rezgő nyár máshol is alkot kolóniákat, de messze Pando a legnagyobb.

Reuben Jolley / Getty Images

Egyes becslések alapján a kolónia 14 ezer éves  lehet, igaz, egy-egy törzse „csak” 130 évig él. Pando ugyan védelmet élvez, és nem fenyegeti a fakivágás, a telep még sincs biztonságban.

Az egyik fő problémát a szarvasok jelentik. A farkasok és pumák egykor szabályozták a növényevők számát, a ragadozók eltűnése miatt viszont most sokkal nagyobbak a csordák. A szarvasok ráadásul sok esetben kifejezetten Pandónál keresnek menedéket, hiszen itt nincsenek vadászok. A növényevők a területen lelegelik a friss szárakat, megnehezítve az újabb törzsek kifejlődését. Kivételt jelent az a rész, amelyet korábban a haldokló fák eltávolítása miatt zártak le, és ahova nem tudnak bejutni a szarvasok.

Pandót emellett a különböző betegségek, valamint a klimatikus átalakulások is fenyegetik. Érdemes azonban kiemelni, hogy a kolónia túlélt már éghajlati változásokat, növényevőket, betegségeket, tüzeket és az európai telepesek megérkezését is, és bár a helyzet aggasztó, a kutatók bizakodnak. A szakértők folyamatosan dolgoznak azon, hogy jobban megismerjék a telepet, valamint hogy megóvják annak állapotát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik