Tudomány

Nem segíthet sokat a leszokásban az e-cigaretta

Haider Nahi Zubaidi / EyeEm / Getty Images
Haider Nahi Zubaidi / EyeEm / Getty Images

Az, ha valaki az e-cigarettát használja arra, hogy leszokjon a dohányzásról, kevesebb sikeres leszokási kísérletet eredményezhet, mint a leszokás más, a dohányzás abbahagyását segítő eszközök, például a nikotinpótló terápia (NRT) vagy a gyógyszerek alkalmazása – derül ki a Tobacco Control folyóiratban közzétett amerikai tanulmányból.

Az e-cigaretta száz leszokási kísérletre vetítve héttel kevesebb sikeres leszokást eredményezett a kutatás során, mint más megoldások – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Bár a kutatók megjegyzik: laboratóriumi körülmények között az e-cigaretták segítették a leszokást korábbi kutatásokban, a való életbeli tapasztalatok nem mutatnak ilyen erős hatást.

Az amerikai kutatás most kérdőívekkel vizsgálta, hogy 2017 és 2019 között hány e-cigarettát használónak sikerült leszoknia a cigiről az Egyesült Államokban. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a 2017-es felmérés előtti évben e-cigarettával szoktak le, kisebb valószínűséggel maradtak csak e-cigaretta használók, vagy teljesen dohánymentesek 2019-re, mint azok, akik egyáltalán nem használtak leszokást segítő terméket: 10% és 19% volt az arány.

Ráadásul az e-cigarettára váltás nem csökkentette a visszaesés kockázatát azokhoz képest, akik nem e-cigivel akartak leszokni: a naponta e-cigarettát használó korábbi dohányosok közel 60%-a 2019-re újra dohányzott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik