Tudomány

Generációkon keresztül öröklődik a dohányzás káros hatása

Cameron Spencer / Staff / Getty Images
Cameron Spencer / Staff / Getty Images

Azok a férfiak, akik még serdülőkoruk előtt cigarettáztak, generációkon keresztül továbbadhatják a káros hatásokat – derítette ki egy friss kutatás. A férfiak dédunokái több évtizeddel később fiatal nőként nagyobb valószínűséggel híznak meg, mint azok, akiknek dédapja nem dohányzott – írja a ScienceAlert.

A felfedezés – amelyről a tudósok azt állítják, hogy az egyik „első demonstráció a környezeti expozíció generációkon átívelő hatásairól” – azt sugallja, hogy az olyan dolgoknak való kitettség, mint a dohányfüst,

olyan következményekkel járhat, amelyek egész generációkon át észrevétlenül fennmaradnak a családon belül.

„Ha ezeket az összefüggéseket más adatkészletekkel is megerősítik, ez lesz az egyik első olyan humán tanulmány, amely alkalmas arra, hogy elkezdje feltárni a potenciálisan fontos, nemzedékek közötti egészségügyi kapcsolatok eredetét” – mondja Jean Golding epidemiológus, a Bristoli Egyetem kutatója.

A Scientific Reports szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók korábbi kísérletei kimutatták, hogy ha az apa még pubertás előtt elkezd dohányozni, a fia nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos – a lányoknál azonban nem találtak ilyen összefüggést. Feltételezték, hogy nemspecifikus eredményeket kapnak akkor is, ha a nagyszülők és dédszülők dohányzási szokásait vizsgálják majd meg.

Az eredmények azt mutatták, hogy ha az apai nagyapa és az anyai dédapa serdülőkor előtt dohányozni kezdett, a lányunoka és a lány dédunoka is nagy eséllyel túlsúlykockázattal néz szembe. Talán kicsit bonyolultnak tűnik, de az eredmények szerint:

  • ha egy apa serdülőkor előtt elkezd dohányozni, nagyobb az esélye, hogy extra testzsírral rendelkező fia legyen, lánygyermeknél ez nem mutatható ki,
  • és ha ennek a fiúnak lánya születik, nagyobb kockázata lesz a túlsúlyra, de ha fia születik, számára nincs extra kockázat,
  • ha ennek a lánynak később lánya születik, az utódnak szintén nagyobb esélye lesz a túlsúlyra, viszont ha fia születik, számára nincs extra kockázat.

A kutatók a női felmenőket nem tudták vizsgálni dohányzás szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik